Michel Platini, eden najbolj prepoznavnih nogometnih obrazov vseh časov, se je rodil 21. junija 1955 v majhnem francoskem mestu Jöuf. Že od malih nog je kazal izjemen talent za nogomet. Kot napadalni vezist je skozi kariero postal simbol nogometne elegance in vizije, kasneje pa žal tudi obraz ene največjih nogometnih korupcijskih afer. Svojo profesionalno pot je začel pri AS Nancy, kjer je debitiral leta 1972. Nancy je bil takrat povprečen klub, vendar je Platini s svojim talentom hitro postal ključni igralec ekipe. V sezoni 1973/74 je s tem klubom osvojil naslov v drugi francoski ligi, kar je klubu omogočilo napredovanje v prvo ligo. Platini je bil znan po svojih natančnih podajah in prostih strelih, kar je kmalu postalo njegov zaščitni znak. V sezoni 1977/78 je z Nancyjem osvojil francoski pokal, kar je bil velik dosežek za klub in potrditev njegove izjemne kvalitete. Za Nancy je na 181 tekmah dosegel 98 golov.

Leta 1979 se je Platini pridružil Saint-Etienneu. Takrat je bil Saint-Etienne v vrhu francoskega nogometa, pripeljan pa je bil kot ključni igralec, ki naj bi klubu pomagal do novih uspehov. Tam je doživel velike uspehe, med katerimi izstopa osvojitev francoskega prvenstva leta 1981. V tem obdobju je razvil tudi svojo sposobnost vodenja ekipe, saj je pogosto prevzemal odgovornost v ključnih trenutkih. Za »zelene« je na 104 tekmah zabil 58 golov.

Ljubljenec navijačev po svetu

Leta 1982 je Platini prestopil v italijansko serijo A, podpisal je za Juventus. V Torinu je dosegel vrhunec svoje kariere. Juventus je bil takrat v obdobju preobrazbe in Platini je bil osrednji del tega procesa. Njegov prihod je prinesel svežino in kvaliteto, ki je ekipi manjkala. V dresu Juventusa je osvojil številne naslove, med njimi dva naslova italijanskega prvaka (1984, 1986), pokal pokalnih zmagovalcev (1984), evropski superpokal (1984), evropski pokal prvakov (1985) in medcelinski pokal (1985). Platini je bil trikrat zapored (1983, 1984, 1985) izbran za najboljšega nogometaša v Evropi. Za staro damo iz Torina je igral do upokojitve leta 1987. V tem obdobju je na 147 tekmah zabil 68 golov.

»Nogomet je umetnost. Kot slikanje ali glasba. Gre za izražanje sebe na igrišču,« je nekoč dejal Michel Platini. Bil je pravi umetnik z žogo. Njegovi zadetki, asistence in nasploh način igre so bili prava poezija. Nič čudnega, da je postal ljubljenec navijačev, ne le v Italiji in Franciji, temveč po vsem svetu.

Poleg klubskih uspehov je blestel tudi v reprezentanci. S Francijo je osvojil evropsko prvenstvo leta 1984, kjer je bil tudi najboljši strelec turnirja z devetimi zadetki na samo petih tekmah. Platini je bil vodja in srce ekipe, ki je igrala napadalen in privlačen nogomet. »V nogometu je pomembno imeti vizijo, videti, česar drugi ne vidijo. To je razlika med dobrim in velikim igralcem,« je dejal Platini. Na svetovnih prvenstvih je prav tako pustil močan vtis. V leta 1982 v Španiji in 1986 v Mehiki je Francijo popeljal do polfinala. Z 41 goli na 72 tekmah je četrti najboljši strelec v zgodovini reprezentance. Pred njim so le Giroud (53), Henry (51) in Griezmann (42).

Osem let prvi mož UEFA

Po končani igralski karieri je Platini ostal tesno povezan z nogometom. V svoji kratki trenerski karieri je med leti 1988 in 1992 vodil le francosko reprezentanco, kasneje pa postal uspešen funkcionar. Bil je predsednik Uefe od leta 2007 do 2015. Med njegovim mandatom so uvedli več pomembnih sprememb, kot so finančni fair play in širitev evropskih tekmovanj. Finančni fair play je bil uveden zato, da klubi ne bi trošili več, kot zaslužijo, kar je imelo dolgoročne pozitivne učinke na stabilnost evropskega klubskega nogometa.

Vendar pa Platini kot predsednik ni bil tako »fair«. Leta 2015 je bil suspendiran zaradi vpletenosti v korupcijski škandal. Preiskava se je začela zaradi obtožb, da je leta 2011 prejel neupravičeno plačilo v višini dveh milijonov švicarskih frankov od tedanjega predsednika Fife Seppa Blatterja. Plačilo naj bi bilo izvedeno za svetovalne storitve, ki jih je Platini opravil med letoma 1998 in 2002. Vendar pa ni bilo nobenega pisnega dogovora o tem plačilu, kar je sprožilo sum korupcije. Decembra 2015 sta bila oba suspendirana iz nogometnih dejavnosti za osem let. Po pritožbah na Mednarodno športno razsodišče so kazen kasneje znižali na šest let za Blatterja in štiri za Platinija​. Ta škandal mu je tudi preprečil, da bi kandidiral za predsednika FIFA, za kar se je že pripravljal. 

Priporočamo