Zvezno državo Teksas na jugu ZDA je danes zajela tropska nevihta Alberto, ki je pred tem pustošila po Mehiki. Na zahodu države se medtem nadaljujejo požari, severovzhod in srednji zahod pa se soočata s prvim vročinskim valom letošnjega poletja, poročajo ameriški mediji.

Tropska nevihta Alberto je prva v letošnji orkanski sezoni, ki je dovolj močna, da je dobila svoje ime, sicer pa z vetrovi, ki trenutno dosegajo le do 75 kilometrov na uro, ne predstavlja večje grožnje. Nevihta ob tem s seboj prinaša padavine, ki jih na jugozahodu ZDA in severu Mehike nujno potrebujejo.

Tropska nevihta je sicer v mehiški zvezni državi Nuevo Leon zahtevala tri smrtne žrtve. Danes je dosegla obalo Teksasa, ameriška nacionalna vremenska služba pa poroča, da se bodo vetrovi na kopnem še umirili. Na jugu Teksasa in ponekod na severu Mehike pričakujejo večjo količino dežja.

 

V Novi Mehiki v ZDA medtem prav tako upajo na padavine, saj se ta zvezna država sooča z več požari v naravi, zaradi katerih so morali evakuirati okrog 8000 ljudi. Ogenj je uničil tudi več kot 1400 objektov in več kot 7000 hektarjev površin. Lokalni mediji v Novi Mehiki za zdaj poročajo o eni smrtni žrtvi.

S požari se soočajo tudi v Kaliforniji, na severovzhodu in srednjem zahodu ZDA pa se nadaljuje vročinski val. Ta sicer ni izpolnil najbolj črnogledih napovedi, vendar pa ga oblasti še vedno razglašajo za nevarnega, ker je prišel tako zgodaj in temperature podirajo rekorde za ta čas.

 

 

V Bostonu so v sredo namerili rekordnih 37 stopinj Celzija, v Pittsburghu 40 stopinj, v New Yorku pa je najbolj vroče danes - živo srebro naj bi se povzpelo do 36 stopinj Celzija. Visoka vlažnost ob tem povzroča okrepljen občutek vročine. Vročinski val naj bi se nadaljeval do konca tedna, nakar naj bi se po napovedih meteorologov znova pomaknil proti jugu ZDA.

Bela hiša je sporočila, da o vremenskem dogajanju po državi sproti obveščajo predsednika Joeja Bidna.

Priporočamo
PREBERITE ZADNJE ČLANKE