V dopoldanskih urah je najprej potekal sestanek predstavnikov treh ministrstev, občine in osnovne šole (OŠ) Velika Dolina, ki pa ni prinesel konkretnih rešitev glede učenca, ki je poškodoval devetošolca. Kot je po sestanku dejala sekretarka na ministrstvu za izobraževanje Janja Zupančič, naj bi bila rešitev znana v nekaj dneh. Zakonske spremembe glede romske problematike naj bi bile znane jeseni. Rešitve naj bi bile usmerjene tako v zagotovitev ustreznega izobraževanja za učenca kot ohranitev varnosti preostalih učencev.

Državni sekretar Peter Dirnbek Vatovec je zagotovil, da omenjene sistemske rešitve pripravljajo, v zakonodajni postopek pa naj bi jih poslali v jeseni. Rešitve naj bi se med drugim nanašale na 35. člen zakona o socialnovarstvenih prejemkih, po katerih bi lahko starše, ki otrokom ne bi zagotavljali šolanja, doletele sankcije.

Župan je občinskemu svetu predlagal sprejem treh sklepov, med katerimi je tudi ostra obsodba nasilja znotraj javnih ustanov in zavodov. Ministru za notranje zadeve so naložili, naj nemudoma zagotovi dodaten kader policistov za opravljanje splošnih nalog v občini, Vladi Republike Slovenije pa, da naj takoj predloži zakonodajni paket, ki zagotavlja odgovore na romsko vprašanje in ga je ob predložitvi paketa zakonov s strani županov obljubila kot boljšo rešitev do zaključka preteklega leta, so zapisali.

»Zakonodajalec naj zagotovi pravno podlago, da se javne dobrine, kot so voda in smeti, lahko pokrivajo neposredno iz socialnih transferjev prejemnikov, če tega oni ne naredijo sami,« je še zapisal župan občine Brežice Ivan Molan.

»Na dogodek na žalost gledamo le skozi prizmo Romov, ne pa kot medvrstniško nasilje. Primer zagotovo ni osamljen, težave pa bi lahko rešili že prej, če bi uporabili primerne pristope,« je povedal predsednik Foruma romskih svetnikov Darko Rudaš in dodal, da se takšnih težav v Pomurju lotijo hitreje in učinkoviteje kot v jugovzhodnih občinah. Prepričan je, da težave lahko reši le celovit pristop z novo generacijo, ki bi otrokom privzgojila vrednote in znanje.

Občine prejemajo dodatna sredstva

Predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat - Muc je prepričan, da je odziv na dogodek v brežiški osnovni šoli pretiran. »Nasilje nikoli ni rešitev, vsi smo proti nasilju. Verjamem pa, da takšnega odziva ne bi bilo, če ne bi šlo za romskega otroka. Ves čas opozarjamo, da bi romski otroci morali bolj vestno hoditi v šole. Tega otroka pa bi izključili, namesto da bi mu ponudili ustrezno socialno pomoč,« je dejal Horvat. Opozoril je, da v občini Brežice po njegovih informacijah živi okoli 100 predstavnikov romske skupnosti, za kar pa občina prejema dodatno finančno pomoč.

Po zadnjih podatkih vladnega urada za narodnosti je občina Brežice v skladu z zakonom o financiranju občin ena izmed prejemnic 3,5-odstotne finančne pomoči v obliki sredstev za uresničevanje pripadnikov romske skupnosti. V letu 2023 je občina prejela 474.047 evrov, v letu 2024 pa 655.139 evrov. Horvat ob tem opozarja, da sredstva niso vedno porabljena za pomoč in urejanje romske problematike.

V začetku julija se bo na to temo sestala tudi komisija za peticije, človekove pravice in enake možnosti v državnem zboru, ki ji predseduje poslanec SDS Jože Tanko. Predstavnik sveta staršev OŠ Velika Dolina Mitja Bizjak je v pobudi komisiji zapisal, da se krajani v svojih domovih ne počutijo več varno. »Ne moremo mimo občutka, da tisti, ki bi lahko sprejeli konkretne ukrepe, čakajo, da se prah poleže, da lahko mirno vstopijo v obdobje počitnic, ki bodo poskrbele, da bo zadeva odromala v pozabo,« je zapisal Bizjak. Ob tem je poudaril, da na različne dogodke opozarjajo že več let

Na sejo so bili poleg predstavnikov OŠ Velika Dolina in Občine Brežice vabljeni tudi predstavniki vlade, župani predlagatelji sklopa zakonov o Romih, predstavniki policije in centra za socialno delo ter predstavniki slovenskih romskih skupnosti. 

Priporočamo