Na komemoraciji, prvi po tem, ko je Generalna skupščina ZN maja sprejela resolucijo, s katero je 11. julij razglasila za mednarodni dan spomina na genocid v Srebrenici, je predsednik organizacijskega odbora Hamdija Fejzić poudaril, da je dolžnost preživelih, da ohranjajo spomin na Srebrenico in na njej gradijo prihodnost.

Munira Subašić, predsednica združenja Matere Srebrenice, je dejala, da ji je žal, ker Srbija oz. njen predsednik Aleksandar Vučić ni podprl resolucije, rekoč da je s tem zamudil priložnost za vzpostavitev pogojev za mirno sobivanje v prihodnje.

Po besedah predsednika predsedstva BiH Denisa Bečirovića je Bosna in Hercegovina hvaležna prijateljem po svetu, ki so resolucijo podprli. Kot je dejal, si BiH želi sodelovanja s Srbijo, vendar to ogroža »velikodržavna politika režima v Beogradu, ki skuša očitne poraze spremeniti v zmage.«

Preberite tudi: Skok z mostu brez aplavza v spomin na genocid v Srebrenici

Dodal je, da je danes na delu enaka politika Srbije in Republike Srbske kot leta 1992, le da sta Slobodana Miloševića in Radovana Karadžića nadomestila Vučić in predsednik Republike Srbske Milorad Dodik.

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt je poudaril, da je vsak zločin zločin in da tuji zločini niso opravičilo za druge zločine. Dodal je, da izjave političnega vrha v Banjaluki, ki zanikajo ali poveličujejo vojne zločine predstavljajo žalitve žrtev in jih je treba sankcionirati. Ostro je obsodil tudi Dodikove izjave o razdružitvi BiH.

Slovesnosti se je udeležila tudi ministrica za evropske zadeve Črne gore Maida Gočević, ki je izrazila solidarnost z družinami žrtev. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa je v video sporočilu poudaril, da njegova država ne bo dovolila, da se genocid v Srebrenici pozabi. Ob tem je izpostavil, da se danes Palestincem v Gazi ponavlja usoda Bošnjakov v Srebrenici.

11. julij so razglasili za mednarodni dan spomina na genocid v Srebrenici, AP.

Da se tisto, kar se je zgodilo v Srebrenici, sedaj ponavlja v Gazi, je na komemoraciji povedal tudi palestinski novinar Motaz Azaiza, ki je svetovno prepoznavnost dosegel z objavljanjem fotografij in posnetkov grozodejstev v prvih mesecih izraelske ofenzive v Gazi. 25-letnik je enklavo zapustil januarja, o razmerah v domovini pa še vedno redno obvešča svojih 18 milijonov sledilcev na družbenem omrežju Instagram.

Priporočamo