V siloviti eksploziji, ki je okoli devete ure zjutraj v črnogorskem Cetinju zbudilo, a tudi prestrašilo domačine, sta umrla dva moška. Eden je umrl že na kraju eksplozije, drugi malo kasneje. Policija je za črnogorski portal Antena M potrdila identiteto ubitih – gre za Petra Kaluderovića in Dragana Roganovića, po neuradnih informacijah oba člana škaljarskega mamilarskega klana. Ranjene so bile tri osebe, med njimi še dva »škaljarca« in pa starejša gospa, ki se je slučajno znašla v bližini. Odpeljali so jih v bolnišnico.

Popokalo je steklo

Eksplozija je bila tako silovita, da je na bližnjem Športnem centru popokalo nekaj oken, na pol pa naj bi se preklalo tudi bližnje drevo, še poročajo lokalni mediji. Na terenu so vse razpoložljive policijske ekipe, preiskava poteka. Po pisanju črnogorskih medijev je jutranja eksplozija potrdila strahove lokalne policije. Že več mesecev so namreč pričakovali kakšen incident (in to ravno v Cetinju), saj je v zadnjega pol leta na prostost prišlo večje število pripadnikov mamilarskih klanov. Zaradi poteka pripora (in ker pravnomočna sodba še ni bila izrečena) so jih namreč morali izpustiti.

Smrtni sovražniki članov škaljarskega klana so člani kavaškega klana. Oba imata svoje korenine v črnogorskem Kotorju, ime sta dobila po naseljih, kjer sta nastala. In čeprav se pogosto navaja, da sta bila klana nekoč združena, to ne drži. Bila sta zgolj v »dobrih odnosih«. Kri med hudodelskima združbama je zavrela leta 2014, ko so kavači iz Južne Amerike v Valencio med bananami uspešno pretihotapili kakih 300 kilogramov kokaina, iz skrivališča pa so jim ga izmaknili škaljarci. Na pozive, naj okoli 20 milijonov evrov vredno drogo vrnejo, se niso odzvali. Groženj dotlej nenasilnih kavačev niso jemali resno. Potem je počilo. Odtlej se vrstijo umori, eksplozije in na sploh vojna med klanoma, pri čemer je v različnih evropskih državah umrlo na desetine ljudi.

Priporočamo