Udarcev, boksanja, lasanja in drugih oblik surovega nasilja, poniževanja, žaljivk in zmerljivk so bili več let deležni (prva) žena in štirje otroci 62-letnega moškega, po poklicu psihologa in učitelja, ki so ga včeraj obsodili na šest let in pet mesecev zapora. Njegova 49-letna (druga) žena, tudi učiteljica, ki se je znašala nad tremi od teh otrok, je dobila pogojno kazen dve leti zapora s triletno preizkusno dobo. Določili so ji tudi triletno varstveno nadzorstvo, obiskovati pa bo morala tudi psihološko svetovalnico. Gre za ponovljeno sojenje, prvo je bilo na višjem sodišču razveljavljeno. »Kazen bi bila še hujša, če bi se tožilstvo na prvo sodbo pritožilo,« je pojasnila predsednica senata Urška Zorko. Obtožencev, katerih imen ne razkrivamo zaradi zaščite njunih žrtev, na razglasitev sodbe ni bilo.

Oškodovana žena je povedala, da je bila »na začetku v njegovih očeh čudovita punca, nato božanska mati in super gospodinja«. Sčasoma je bilo presežnikov vse manj. Padati so začeli očitki na račun njene kuhe, da je slaba oziroma vampirska mama, »duhovno dosti nižje, kot bi morala biti«. Izoliral jo je od prijateljic, češ da niso dovolj duhovno razvite, in njenih staršev. »Ostala sem sama in začela sem verjeti, da je vse, kar govori, resnica ...« je pričala na prvem sojenju, drugo je na predlog obrambe potekalo za zaprtimi vrati. A ni šlo le za poniževanje in žalitve, ampak tudi fizično nasilje tako nad njo kot nad otroki, ki se je z leti stopnjevalo. »Kako nasilen je bil, je bilo odvisno od tega, kako močno smo, kot se je izrazil, zbudili zmaja v njem. Oklofutal te je, vlekel za lase, včasih na tleh že brcal. Običajno je pazil, da po obrazu nisi dobil modric ali da se jih je vsaj dalo zakriti. Včasih pa se ni mogel kontrolirati. Takrat sem šla v službo z modrico, preklana po obrazu, opraskana. Naročil je, naj o tem ne govorimo. V očeh drugih smo bili čudovita družina,« je opisovala.

Občutek, da si smet

On je vodil nekakšno duhovno skupino, sekto, katere člani so bili predani »služenju«. Večino dohodkov so dajali njemu, močno so bili vpleteni tudi v njegovo družinsko življenje – pomagali v gospodinjstvu in pri otrocih. Na tak način je v družino prišlo tudi takrat še mladoletno dekle – žena jo je imela za prijateljico – dokler ji ni povedala, da je zanosila z njenim možem (tudi prva žena je bila takrat noseča). Od otrok je potem zahteval, da mlajše dekle začnejo klicati mama, pravo mamo pa z imenom, pa tudi vse bolj nasilen je postajal. Nato je druga partnerica spet zanosila in s prvo sta se ločila, a življenje se ni kaj dosti spremenilo. Nekdanja žena se je sicer odselila, a vsakodnevno vračala k otrokom, ki so ostali pri njem in novi ženi, vozila jih je v šolo in na dejavnosti, gospodinjila, mu je dajala svojo plačo ... Bila je priča nasilju nove žene nad otroki, a je, čeprav visoko izobražena, potrebovala kar nekaj časa, da je šla na policijo. »Če ti nekdo leta govori, da si nevreden, nesposoben, nikakršen, smet, ko te zmerja s prasico, kurbo, sfuko, ko govori, da vsi delajo bolje od tebe, hkrati pa grozi, da če ne boš delal po njegovo, ne bo več videl svojih otrok, imaš dejansko občutek, da si smet,« je pojasnila. Za prijavo policiji se je odločila po tem, ko je v prometni nesreči umrla hči in je doumela, kakšne posledice imajo zaradi nasilja otroci. Predvsem ko je najmlajši psihično povsem odpovedal in so ga morali hospitalizirati.

Opravičevali so se, da jih tepe

Ko je otroke tepel, jim je prepovedal, da bi se branili ali zaščitili, češ da gre za »duhovno čiščenje«. Hkrati so se mu morali opravičevati, da to počne. Dovolj je bilo, da je kdo od njih polil kozarec vode, se v šoli prijavil v učbeniški sklad, navijal za Real Madrid, dobil štirico v šoli ali je za mamo poimenoval svojo dejansko mamo in ne obtoženke. Krivil jih je za sestrino smrt in enemu kričal, »naj gre še sam pod avto«, eni od hčera govoril, da je »napaka in da se ne bi smela roditi«. Po šoli jo je redno zapiral v pralnico ali zimski vrt, pogosto brez hrane. Tudi polbratoma je dovoljeval ali ju celo ščuval, da sta otroke pretepala, ščipala, lasala, boksala, brcala, pljuvala ... Ščuvala je tudi obtoženka, žaljivke, kot so kurba, cipa, prasica, prostitutka, lenoba, nesposobnica, lažnivka, so bile na dnevnem redu.

Polbrata in ena hči iz prvega zakona so povedali, da nasilju niso bili nikoli priča. Sodnica je pojasnila, da se jim očitno življenje, kot ga živijo v družini, zdi nekaj normalnega. Ponovno zaslišanje oškodovancev pa je znova prineslo na plan travme in solze. Najmlajšega niso zaslišali, ker so strokovnjaki to odsvetovali. Nekatere posledice so nepopravljive. 

Priporočamo