Izraelske obrambne sile (IDF) so potem, ko je posnetek zaokrožil po spletu, potrdile njegovo pristnost. Pojasnili so, da so vojaki, ki so po raciji na pokrov vojaškega vozila privezali v streljanju ranjenega Palestinca, kršili protokol. Napovedali so preiskavo incidenta. »V nasprotju z ukazi in standardnimi operativnimi postopki so sile osumljenca prijele in ga privezale na pokrov motorja. Ravnanje sil na posnetku ni v skladu z vrednotami IDF-a,« so sporočili. Po njihovih navedbah je bil moški »terorist«, ranjen v strelskem obračunu, ki ga je spodbudil sam. Prav on naj bi prvi streljal na vojake. 

Družina moškega je za BBC povedala, da so zaprosili za reševalno vozilo, vojaki pa so ga kar privezali na avto in se odpeljali. Trenutno je na zdravljenju pri Rdečem polmesecu, še piše BBC.

Od začetka izraelske vojne v Gazi je nasilje poraslo tudi na Zahodnem bregu. Po podatkih Združenih narodov je bilo na Zahodnem bregu in Vzhodnem Jeruzalemu od 7. oktobra ubitih najmanj 480 Palestincev, medtem pa podatkih palestinskih oblasti navajajo podatek najmanj 549 ubitih Palestincev na Zahodnem bregu.

Največji protesti doslej

V Tel Avivu se je po navedbah organizatorjev zbralo okoli 150.000 ljudi, ki so med drugim imeli na plakatih napise »Ustavite vojno« in »Minister za zločine«.

Protestniki so se zbrali še v več drugih mestih, med drugim v Jeruzalemu in Hajfi. Zahtevajo dogovor o izpustitvi preostalih talcev, ki še ostajajo v rokah palestinskih skupin, in predčasne volitve.

ZDA, Katar in Egipt sicer nadaljujejo posredovanje med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas, da bi se doseglo dogovor o prekinitvi ognja in izpustitvi talcev v zameno za palestinske zapornike, a pri tem zaenkrat niso uspešni.

Priporočamo