Postojna. Od petka do nedelje je na prostornem travniku pred postojnskim gostiščem Avio pub v organizaciji Kluba 5, Slovenskega kluba za špice in pratipske pse, potekal kinološki dogodek Summer Winner Postojna 2024. Kljub prijetnemu vzdušju, ki je trajalo tudi še zadnji dan tekmovanja, smo lahko slišali, da je bilo razpoloženje pred dvema desetletjema veliko boljše. »Tudi razstavljavci niso več tako zagreti, kot so bili nekoč,« je povedala ena od razstavljavk. Pohvalila je lokacijo dogodka, ki je po njeni oceni prijetna tako za lastnike kot njihove pse.

Različno motivirani tekmovalci

Vseeno je bila tekmovalna vnema prisotna tudi med tokratnimi razstavljavci. Najbolj glasni so bili zagreti Italijani, ki so bili tudi najbolj številni. Z dve leti starim škotskim ovčarjem je iz Kopra prišla Tjaša, ki je pred tekmovanjem še urejala tačke psu. »Pred razstavo sem psa skopala, samo dlako pri tačkah je treba malo skrajšati, drugje se je ne striže. Seveda je treba za psa skrbeti tudi vse druge dni v letu, imeti mora tudi kakovostno hrano,« je povedala ponosna lastnica, ki upa na odlično oceno. »Če jo dobi še danes, bo imel slovenski šampionat.«

Po dobro oceno je iz Maribora prišel tudi beli švicarski ovčar Sky. Njegova lastnika, Jožica in Iztok, sta bila ena redkih, ki se nista preveč obremenjevala z vsako dlako na pasjem telesu. »Sploh nama ni do razstav. Dve leti in pol je star in do zdaj smo bili z njim že na šestih tekmovanjih. Za vzrejno dovoljenje potrebuje nekaj dobrih nazivov,« je povedala Jožica. Iztok pa je dodal, da sta si konec tedna popestrila še z obiskom odlične gostilne nekje na Krasu.

Popolnoma sproščen in neobremenjen z dogajanjem okoli sebe je bil Oli, čudovit leto in dva meseca star zlati prinašalec. »Nobenega namena ga nimava voziti na razstave. Prišli smo na dogodek z dedkom, ki vzreja bernske planšarske pse,« sta povedala Kaja in Žan, doma iz Ivančne Gorice.

Ocenjevanje po petih kriterijih

Energija prave adrenalinske bombe je prihajala z bližnjega travnika, kjer je potekala dinamična tekmovalna disciplina lure coursing. Zbrani na trasi so lahko občudovali hrte pri lovu na umetno vabo. »Gre za simulacijo lova. Pripravi se proga in vaba, ki je navadno cof iz plastike brez vonja. Hrti namreč lovijo na vonj, zato mora biti vaba vidna in med premikanjem se jo mora slišati,« je razložila Urška Škrap. Trasa je dolga 640 metrov, na njej pa so sodniki, ki ocenjujejo, kako pes teče in lovi. »Ocenjujejo po petih kriterijih – agilnost, hitrost, vzdržljivost, kako pes sledi vabi in entuziazem,« je kriterije ocenjevanja razložila Škrapova.

Čeprav je bilo videti, da psom nič ne manjka in da so tovrstnega življenja že dobro vajeni, se je marsikateri obiskovalec spraševal, ali so takšni dogodki v dobro živali. »Malo prej smo videli, kako sta se dva hrta po nastopu stepla. Še sreča, da sta oba imela nagobčnik,« je komentiral Matija, ki si je razstavo ogledal v družbi vnuka. A Silvana Pavlin, predsednica kinološkega Kluba 5, odločno zanika, da so tovrstna tekmovanja za pse trpljenje. »Če začneš psa navajati na razstave od začetka, da se navadi ritma, začne v tem uživati. Če pa ga pripelješ na vsake toliko časa, bi bil seveda raje doma,« je pojasnila Pavlinova in pokazala na svojega psa pasme akito, ki na začetku ni hotel tekmovati. »Ko sem ga natrenirala in ko je bil prvič na zmagovalni stopnički, pa je začel uživati,« je še povedala sogovornica, ki ima zdaj – pravi, da zaradi starosti – japonskega špica. Čeprav je bilo težko oceniti, katera pasma je številčno prevladovala, nam je nekako vseeno uspelo od organizatorja izvedeti, da so trenutno v trendu pomeranci. Kot smo že omenili, je bilo med razstavljavci največ Italijanov, ki še vedno stavijo na različne pasme ptičarjev, ponovno pa so potrdili, da obožujejo tudi jazbečarje. 

Priporočamo
PREBERITE ZADNJE ČLANKE