Število smrtnih žrtev po nizu samomorilskih napadov, ki se je minuli konec tedna zgodil v kraju Gwoza na severovzhodu Nigerije, je naraslo na 32, je danes po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočil podpredsednik Kashim Shettima.

»Iz Gwoze so pripeljali 42 ranjenih, do zdaj je življenje izgubilo 32 ljudi,« je Shettima dejal ob obisku bolnišnice v mestu Maiduguri, prestolnici zvezne države Borno na severovzhodu države, kjer se je v soboto zgodil napad.

Po navedbah oblasti sta samomorilska napada na poroko in bolnišnico v kraju Gwoza izvedli ženski, še en napad pa je bil usmerjen proti žalujočim na pogrebu za žrtve eksplozije na poroki.

Odgovornosti za napade še ni prevzel nihče, gre pa za območje države, kjer je aktivna skrajna islamistična skupina Boko Haram. Kraj Gwoza v bližini meje s Kamerunom so njeni pripadniki pred desetimi leti zasedli, vojska pa jih je s pomočjo čadskih sil od tja pregnala šest mesecev pozneje.

Boko Haram je od takrat bistveno izgubil na moči, a še vedno redno napada podeželske skupnosti na severu države.

V 15-letnem konfliktu med vojsko in islamističnimi uporniki je bilo v Nigeriji ubitih več kot 40.000 ljudi, z domov pa je pobegnilo okoli dva milijona Nigerijcev. Konflikt je prizadel tudi okoliške države.

Priporočamo
PREBERITE ZADNJE ČLANKE