Da je prišlo do takšnega ljudskega »sanitarnega kordona«, gre zahvala politiki, ki v primerjavi s kakšno drugo državo, denimo Švedsko, Slovaško ali Nizozemsko, ni omogočila prevzema vajeti skrajni desnici ali izsiljevanja vladajoče stranke zaradi lastnih političnih ambicij sodelovanja v državnem vrhu. Takšni preizkusi bodo Evropo v naslednjih letih čakali vedno znova.

Evropska skrajna desnica se je tudi zaradi napak etabliranih konservativnih strank, ki so se spogledovale z razpihovalci sovraštva in njihovo preprosto logiko iskanja hitrih, a praznih rešitev, uveljavila v evropskem političnem prostoru. Po zadnjih evropskih volitvah, ki so bile vsaj v nekaterih političnih krogih prehitro odpravljene z olajšanjem, češ da se desnica ni pretirano okrepila, se je najbolj skrajni konservativni, nacionalistični in ksenofobni del evropske politike odločil za klasičen marketinški prijem. Nadeli so si novo ime in spisali nov program, ki v osnovi ni niti najmanj drugačen od programa skupine Identiteta in demokracija, ki je tik pred razpadom.

Dodaten polet vse močnejše politične sile utegne krepko zasoliti juho silam centra. To pa zato, ker dele največje evropske politične skupine, Evropske ljudske stranke, močno vleče v skrajno desno. Dobro je vedeti, v kakšno družbo jih vleče. To je skupina, ki je ne zanima enotnost sedemindvajseterice, temveč ozko zasledovanje politike suverenizma, ki se brati s Trumpovo ideologijo, ne pa z miselnostjo in temelji Evropske unije.

V času, ko je že po prvem tednu madžarskega predsedovanja jasno, da bo Viktor Orban s svojimi obiski in nazivom predsedujočega Svetu EU pod avreolo mirovnika načenjal evropsko enotnost, po ustanovitvi Patriotov Evrope ne gre dvomiti, da bodo ti poskušali metati pesek v evropsko institucionalno kolesje. Ker Nacionalni zbor ni zmagal na volitvah in na zasedanjih evropskega sveta ne bo gostoval njihov premier, si lahko vsaj najbolj vrhovni organ evropskega odločanja za zdaj oddahne pred neobstoječo blokirajočo manjšino. Slovaška, Nizozemska in Madžarska ne zadostujejo, da bi ogrozile delovanje EU. V evropskem parlamentu bo stvar bolj zapletena. 

Priporočamo