Zunanje ministrstvo je v soboto po osvoboditvi štirih talcev iz ujetništva v Gazi izrazilo olajšanje in veselje ter pozvalo k izpustitvi vseh preostalih talcev in h koncu vojne. Podobno je sporočil tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki pa je ob tem obsodil nov pokol civilistov v razdejani enklavi.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je na omrežju X zapisalo, da z osvobojenimi talci ter njihovimi družinami delijo olajšanje in veselje. »To je znak upanja za družine tistih, ki so še vedno v ujetništvu. Ponovno pozivamo k izpustitvi vseh preostalih talcev in ustavitvi vojne,« so dodali.

Podobno sporočilo je podal tudi Borrell, ki pa je ob tem izpostavil tudi poročila o »»novem pokolu civilistov«, kar je najostreje obsodil. Poudaril je še, da se mora prelivanje krvi nemudoma ustaviti ter izpostavil najnovejši predlog premirja v Gazi, ki ga je javnosti nedavno predstavil ameriški predsednik Joe Biden.

V sobotni izraelski operaciji za rešitev talcev z območja begunskega taborišča Nuseirat je bilo po navedbah lokalnih oblasti ubitih več kot 200 ljudi, ranjenih pa najmanj 400. O več sto žrtvah poročajo tudi iz preobremenjenih bolnišnic.

Priporočamo