»Čez leto nimamo veliko prostih kapacitet, zato takrat oddamo manj sob. Poleti oddajamo več, po večini stalnim strankam, raznim letovanjem in vzgojno-izobraževalnim zavodom, zato oglaševanje ni potrebno,« so v Dijaškem domu Poljane razložili, kako poteka oddaja sob turistom. Ponujajo prenočišče z zajtrkom, ki je vštet v ceno. »V primeru večjih skupin lahko pripravimo tudi ostale obroke. Obiskovalci za prenočišče plačajo višjo ceno kot dijaki, vendar se cenovno tudi prilagajamo,« še dodajo.

Dijaški domovi zunanjim obiskovalcem in organiziranim skupinam ponujajo kapacitete za najem. Nekateri se ne oglašujejo, drugi za promocijo uporabljajo socialna omrežja, kot sta instagram in facebook, ali spletno stran booking.com. Na slednji najdemo Dijaški dom Tabor in Dijaški dom Bežigrad. Ta je eden redkih, ki ponujajo tudi sobe z lastno kopalnico. Obiskovalci lahko izbirajo med enoposteljnimi do štiriposteljnimi sobami, z zasebno ali zunanjo kopalnico. Za enoposteljno sobo z zasebno kopalnico in vštetim zajtrkom je treba odšteti 56 evrov. Dijaški dom Bežigrad na svoji spletni strani pojasni, da jim dodatna dejavnost prinaša nujni prihodek, s katerim ohranjajo in obnavljajo prostore doma. Nekoliko cenejši je Dijaški dom Tabor, kjer nočitev z zajtrkom stane 28 evrov.

V Dijaškem domu Ivana Cankarja posameznik za prenočišče in samopostrežni zajtrk plača 16 evrov na noč. »Z mladinskim turizmom se ukvarjamo več kot trideset let, v sklopu tega pa podpiramo druge izobraževalne institucije pri organizaciji njihovih poletnih šol. Med drugim organiziramo mladinske izmenjave v programih Erasmus+ ob pomoči nacionalne agencije​ MOVIT,« so svojo turistično dejavnost opisali v Dijaškem domu Ivana Cankarja. Dodali so še, da poleg denarja za vzdrževalna dela takšna dejavnost prinaša tudi dodatno vsebinsko vrednost za zavod, povezano z mladinskim turizmom, izmenjavami, poletnimi izobraževanji ter projektnim delom. »Poleg običajnih rezervacijskih kanalov smo člani mednarodne mreže mladinskih prenočišč Hostelling International. Z mnogimi organizacijami, šolami in posamezniki po svetu imamo odlične stike, saj smo kot vzgojna institucija aktivni na mednarodnem področju,« pojasnijo, kje jih obiskovalci najdejo. Sobe oddajajo poleti in v omejenem obsegu tudi med letom. »Ponosni smo, da dijakom v sklopu mladinskega turizma ponujamo možnost opravljanja dela preko študentskega servisa in mnogim tako zagotovimo prve delovne izkušnje, imajo pa tudi možnost opravljanja šolske prakse, saj imamo izkušnje z izvedbo praktičnih usposabljanj,« so razložili.

Apartmaji v študentskih domovih

Poleg dijaških domov svoje proste kapacitete ponuja tudi Študentski dom Ljubljana (ŠDL), in sicer apartmaje s kuhinjo in sanitarijami znotraj apartmaja ter dvoposteljne sobe, pri katerih si kopalnico in toaletne prostore obiskovalci delijo z drugimi v nadstropju. Na uradni spletni strani ŠDL so zapisali, da ponujajo predvsem prostore v Rožni dolini, kjer od ponedeljka do petka deluje Rožna kuh'na s štirimi meniji. Za apartmajski tip sobe z eno posteljo je treba odšteti 27 evrov, za neapartmajski tip sobe z eno posteljo pa 24 evrov. Najem apartmaja za največ štiri osebe stane 56 evrov.

Počitniške kapacitete Študentskega doma Ljubljana v Špini in kraju Artatore na Lošinju so prvenstveno namenjene zaposlenim in upokojenim delavcem zavoda, kadar so proste, pa so na voljo tudi zunanjim obiskovalcem. Delavci, ožji družinski člani in upokojeni delavci od 1. julija do 31. avgusta za dan v apartmaju Špina odštejejo 57 evrov, v velikem apartmaju Artatore 50 in v malem 35 evrov. Za zunanje uporabnike so cene višje za 40 odstotkov. 

Priporočamo