»Zame bo že velik uspeh, če bom dirkal na zadnji etapi v Nici. Vsi vemo, kako sta se končala moja zadnji dve dirki po Franciji, na katerih sem nastopil,« se je sproščeno s slovenskimi novinarji v Salzburgu štiri dneve pred začetkom 111. kolesarske dirke po Franciji pogovarjal Primož Roglič (Red Bull-Bora-Hansgrohe). »Primož ima na dirki tri 'bodyguarde', ki bodo zanj skrbeli, da bo ves čas na varnem mestu glavnine,« so se na največjo težavo nekdanjega smučarskega skakalca po besedah direktorja ekipe Ralfa Denka, na morebitne težave dobro pripravili.

Enajst etap je zasavski orel stopnjeval svojo formo in se zanesljivo držal na četrtem mestu skupnega seštevka z zaostankom, ki je še omogočal sanje o končni zmagi in uresničitvi velikega cilja kariere. Nato pa je prišla dvanajsta etapa. »Čeprav je po težkem dnevu zopet na sporedu 200 kilometrov in bo zelo vroče, moramo dan izkoristiti, da se čim bolj odpočijemo,« je Tadej Pogačar (UAE Emirates) predstavil načrte vseh kolesarjev, ki se borijo za skupno uvrstitev, saj je bila etapa povsem ravninska. A nekaj, kar bi moral biti miren in preprost dan, se je za Primoža Rogliča zopet izkazalo za nočno moro.

Pogačar znova pokazal,
da je tudi velik človek

Dobrih deset kilometrov pred ciljem je Kazahstanec Aleksej Lucenko (Astana) padel preko središčnega robnika na nevarnem spustu. Iz levega dela cestišča je priletel na desnega, kjer se je v nepravem času znašel Primož Roglič. Ljubljenec slovenskih navijačev je v slogu »supermana« poletel iz kolesa in trčil ob asfalt.

Še enkrat več je vidno pretresen junaško vstal in je s sotekmovalci zaključil etapo, ciljno črto pa prečkal z zaostankom dveh minut in 23 sekund. »Vsi govorite o izgubi časa, nihče pa se ne vpraša o njegovem zdravju, ki je v tem trenutku najbolj pomembno,« je bil vidno razočaran in jezen športni direktor Rolf Aldag. Nekdanjega nemškega kolesarja je najbolj skrbelo stanja njegove rame, ki je bila najbolj potolčena in je Rogla z njo v preteklosti že imel težave. »Pregleduje ga ekipni zdravnik. Ko bo jasno kaj več o njegovem stanju, bomo sporočili,« je dejal Nemec in s tem namignil, da je pod vprašajem tudi njegovo nadaljevanje Toura, skupni zaostanek več kot štirih minut za vodilnim Pogačarjem pa že pomeni konec sanj o končni zmagi.

Kraje in bolezni

Ker so padci sestavni del kolesarstva, je karavana šla naprej. Etapa se je pričakovano končala s ciljnim sprintom, kjer je imel največ moči Biniam Girmay (Intermache-Wanty), ki je s tretjo zmago naredil odločen korak k osvojitvi zelene majice. Tadej Pogačar je ciljno črto prečkal v času zmagovalca in zanesljivo zadržal majico vodilnega. »Po napornem dnevu v Centralnem masivu, sem se počutil zelo dobro. Nov uspešen dan za menoj. Sem pa zelo žalosten za Primoža. Na začetku Toura se mi ni zdel močan, sedaj pa je postajal vse boljši. Izgubiti čas na tak način je resnično bedno,« je veliko mero spoštovanja do tekmeca pokazal Tadej Pogačar, ki je še enkrat več dokazal, da ni le izjemen kolesar, temveč tudi velik človek.

Ob vsem pestrem dogajanju na cesti, je na francoski pentlji veliko tudi obstranskega dogajanja. Noč iz srede na četrtek je zaznamovala kraja koles pri ekipi TotalEnergies. Izpred hotela, kjer je bivala ekipa, so nepridipravi ukradli enajst koles. Dva sta pripadala zmagovalcu zahtevne devete makadamske etape Anthonyu Turgisu. »Ne vem, kaj bodo s temi kolesi, saj imajo vsa na sebi serijsko številko in jih ni mogoče prodati. Še dobro, da imamo dovolj koles, da danes lahko tekmujem,« je situacijo opisal junak ekipe z etapno zmago. Spomnimo lahko, da se je nekaj podobnega zgodilo tudi lani na dirki po Sloveniji, ko so tatovi ukradli 14 koles izpred hotela Mons.

Druga težava kolesarjev na dirki pa so bolezni. Najhuje je v moštvu Bahrain-Victoriousa, kjer sta morala odstopiti Fred Wright in Pello Bilbao. Brez težav ni niti ​Matej Mohorič: »Od šeste etape dalje se ne počutim dobro, a stanje se izboljšuje. Nimamo covida, a stanje je neprijetno.« Jutri je na sporedu še ena sprinterska etapa. 

Priporočamo