Nedokončanih je ostalo še nekaj manj kot 13.600 stavb in malo manj kot 10.000 stanovanj.

Lani se je v Sloveniji skupaj gradilo 14.130 stanovanj, od tega jih je bilo do konca leta dokončanih 4919, kar je na letni ravni 15 odstotkov več, je v poročilu o gradnji v preteklem letu zapisal državni statistični urad. V enostanovanjskih stavbah je bilo dokončanih 2313 stanovanj oziroma šest odstotkov manj, v večstanovanjskih stavbah pa 2339 stanovanj oz. za 43 odstotkov več. 267 stanovanj je bilo dokončanih v stavbah za posebne družbene skupine in nestanovanjskih stavbah.

Povprečna velikost vseh lani zgrajenih stanovanj je bila 121 kvadratnih metrov, površina stanovanj v enostanovanjskih stavbah 166 kvadratnih metrov, površina stanovanj v večstanovanjskih stavbah pa 82 kvadratnih metrov.

V enostanovanjskih stavbah je bilo največ stanovanj pet- ali večsobnih, v večstanovanjskih stavbah pa trisobnih. 68 odstotkov vseh stanovanj so gradile fizične osebe in jih do konca prejšnjega leta dokončale 26 odstotkov. Preostala stanovanja so gradile pravne osebe; dokončale so jih 53 odstotkov.

Največ stanovanj je bilo dokončanih v občini Ljubljana (797), sledili sta Novo mesto (282) in Maribor (163).

Po podatkih statističnega urada je bilo lani dokončanih 8022 stavb oziroma šest odstotkov manj kot predlani. Število dokončanih stanovanjskih stavb se je zmanjšalo za dva odstotka, nestanovanjskih stavb pa za osem odstotkov, 

Skupna površina vseh dokončanih stavb je znašala nekaj več kot dva milijona kvadratnih metrov oziroma  en odstotek več kot leto prej. Površina dokončanih stanovanjskih stavb se je povečala za tri odstotke, površina nestanovanjskih pa je ostala skoraj enaka. Nedokončanih je ostalo 13.570 stavb, od teh jih je bilo 52 odstotkov stanovanjskih, 48 odstotkov pa nestanovanjskih.

Fizične osebe so zgradile 6910 stavb, katerih skupna površina je bila skoraj en milijon kvadratnih metrov, pravne osebe pa 1112 stavb s skupno površino malo več kot en milijon kvadratnih metrov..

Priporočamo