Prva od dveh voženj na čas 111. izvedbe kolesarske dirke po Franciji (druga bo na sporedu zadnji dan, v nedeljo, 21. julija) je le potrdila napovedi pred začetkom dirke. Veliki favoriti za končno zmago so Tadej Pogačar (UAE Emirates), Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike) in Primož Roglič (Red Bull-Bora-Hansgrohe), ki so tudi 25-kilometrsko bitko mož na moža končali brez večjih razlik in so bili razred zase v primerjavi s preostalo konkurenco.

Na koncu je pričakovano imel največ moči svetovni prvak v tej posebni kolesarski disciplini Remco Evenepoel, ki pa ni niti za trenutek ogrozil rumene majice prvega kolesarja sveta. »Pred vožnjo nismo nič razmišljali o zaostankih v skupnem seštevku. Želel sem si le etapne zmage in z njo sem več kot zadovoljen,« je dejal ​Remco Evenepoel, potem ko je postal 109. kolesar na svetu, ki se lahko pohvali z etapno zmago na vseh treh tritedenskih dirkah. Pred tem je to v tej sezoni na dirki po Italiji uspelo ravno Pogačarju in njegovemu ekipnemu sotekmovalcu Julianu Alaphilippu.

Bitka tudi v tehnologiji

Kronometri na dirki po Franciji vedno znova poskrbijo tudi za to, da ekipe predstavijo največje novosti kolesarske tehnologije, saj je za končni uspeh pomemben vsak gram in vsak detajl, ki prinaša večjo aerodinamičnost. Visma-Lease a Bike je že na začetku sezone predstavila nenavadne čelade, mehaniki na dirki so povedali, da imajo za dirko po Franciji tudi povsem novo kolo. Njihov as Jonas Vingegaard je na trasi, ki mu ni bila pisana na kožo, dosegel četrti čas. »Zelo sem zadovoljen s svojo vožnjo. Izgubiti 37 sekund proti Evenepoelu na kronometru, ki mu je pisan na kožo, je zame odlično,« je povedal dvakratni branilec končne zmage in se dotaknil še Pogačarja, za katerim v skupnem seštevku zaostaja minuto in 15 sekund: »Pričakoval sem večji zaostanek. To je moja zmaga. Moč je tukaj, kot se spominjam, sem lani v dveh etapah vzel sedem minut in pol.«

Še bolj podrobno je novosti na kolesu predstavil mehanik ekipe UAE Emirates ​Boštjan Kavčnik​. »Samo od Gira do Toura smo na kolesu izgubili skoraj kilogram in pol. Ko govorimo o opremi, ki je bila že pred tem na limitu, je to izjemno veliko. Tadej je nad novostmi navdušen, po naših izračunih pa bi kronometer na Giru, kjer je zmagal, odpeljal celo 40 sekund hitreje,« je dejal izkušeni mehanik, ki je skupaj s športnim direktorjem Andrejem Hauptmanom Pogačarja spremljal iz moštvenega avtomobila. Novosti so kolesarju iz Klanca pri Komendi pomagale, da je proti svetovnemu prvaku, ki mu ga v šestih medsebojnih bitkah v vožnji na čas še ni uspelo premagati, izgubil zgolj dvanajst sekund. »Seveda bi si želel etapne zmage, a biti poražen proti Remcu ni nobena tragedija. Počutim se odlično in sem s svojo predstavo zelo zadovoljen,« je bil po koncu dneva s svojo predstavo zadovoljen mož v rumenem, ki je enako kot zmagovalec etape priznal, da je bila proga zelo dinamična in je užival na njej.

​Roglič ostaja v nevarni coni

Zelo zadovoljen je prvo vožnjo na čas zapuščal tudi Primož Roglič, ki ima na razpolago v osnovi enako opremo kot Remco Evenepoel, različni so le detajli, ki jih razvijejo ekipe same. Nekdanji smučarski skakalec je znova pokazal svojo nepopustljivost. Ker se je na progo podal prvi izmed kapetanov, je imel na voljo najmanj podatkov. Tudi zato je začel malce počasneje, ko pa je prejel informacije, je znova iztisnil iz sebe zadnje atome moči. »Dal sem vse od sebe. Ne morem vplivati na nastope drugih, s samim seboj pa sem danes zelo zadovoljen. Seveda sem vedno optimist in sem želel pridobiti nekaj časa, a tudi s tretjim mestom sem zadovoljen,« je ​Primož Roglič z nasmehom na obrazu razlagal po koncu prve bitke s časom. Rogla z zaostankom dobre minute in pol v skupnem seštevku tako ostaja še naprej v nevarni coni tudi za končno zmago, danes pa je napredoval na četrto mesto.

Do prvega prostega dneva na Touru sledita še dve zanimivi etapi. Jutrišnja je sicer označena kot ravninska zaradi lahkega zaključka, a ima več kot 2400 višinskih metrov s številnimi vzponi na začetku etape. Sprinterske ekipe bodo imele veliko dela, da bodo nadzorovale ubežnike. Še bolj pestro pa bo v nedeljo, ko bo na sporedu 14 makadamskih odsekov. Etapa, kjer se Toura ne da osvojiti, zagotovo pa se ga da izgubiti. Oba dneva sta idealni priložnosti za novo etapno zmago Mateja Mohoriča, ki ima v svoji beležnici predvsem podpisano nedeljsko. 

Priporočamo