Pogačar, ki je dobil 14 etap in na stopničkah stal v 28 od 100 odpeljanih etap, je brez težav preživel vroč dan v sedlu ter ohranil vodstvo v skupnem seštevku. V njem ima še naprej 3:09 minute naskoka pred Dancem Jonasom Vingegaardom (Visma-Lease a Bike) in 5:19 pred Belgijcem Remcom Evenepoelom (Soudal Quick-Step). Vsi ostali zaostajajo že slabih 11 minut in več.

Vnovič na tem Touru v ravninski etapi ni bilo pravega bega. Nekaj kolesarjev je sicer poskušalo na začetku, a zaman ob interesu ekip najboljših sprinterjev. Te so po vmesnem sprintu spustile v ospredje osamljenega Francoza Thomasa Gachignarda (TotalEnergies), a vseskozi nadzorovale položaj in ga ujele 23 km pred ciljem.

Sprinterji so se v zadnji ravninski trasi na tem Touru pričakovano udarili za etapno zmago, prepričljivo pa je slavil 26-letni Philipsen pred Nemcem Philom Bauhausom (Bahrain-Victorious) in Norvežanom Alexandrom Kristoffom (Uno-X Mobility).

To je bila 49. zmaga v karieri za Philipsena in deveta na francoskih pentljah. Na letošnjem Touru je dobil že tretjo in se v tem pogledu izenačil s Pogačarjem in Eritrejcem Biniamom Girmayem (Intermarche-Wanty).

V sprintu Girmay ni sodeloval zaradi padca v krožišču okoli 1,5 km pred ciljem. Priljubljeni Eritrejec je kljub temu ohranil 32 točk prednosti pred Philipsenom v seštevku najboljših sprinterjev.

Pogačar in ostali kandidati za skupni seštevek so se zaradi padca malce zadržali na cesti, a zaradi padca ob pravilu treh kilometrov prejeli čas zmagovalca.

Ciljno črto so prečkali tudi ostali Slovenci, Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike), Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) in Luka Mezgec (Jayco AlUla), ki je v sprintu skušal pomagati Dylanu Groenewegnu, a je nizozemski as zasedel le 19. mesto.

V sredo bo na sporedu zahtevna 17. etapa od Saint-Paul-Trois-Chateauxa do Superdevoluyja (177,8 km). Kolesarji bodo morali premagati 2850 višinskih metrov, veliko večino od teh v zadnjih 40 km s tremi klanci.

Priporočamo