V zadnjem letu so se stanovanjske nepremičnine podražile za 6,3 odstotka, v zadnjih devetih letih pa so se povišale kar za za 93,5 odstotka. Najbolj so se podražila rabljena stanovanja, in sicer kar za 111 odstotkov.

Po podatkih statističnega urada so se nepremičnine na četrtletni ravni pocenile za 7,6 odstotka, s čimer je bil prekinjen niz neprekinjene rasti. Cene novih stanovanj so v primerjavi z zadnjim lanskim četrtletjem upadle za 7,9 odstotka, cene novih družinskih hiš pa za 5,3 odstotka.

Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin so bile na četrtletni ravni višje za 2,7 odstotka. Rabljena stanovanja so bila dražja za 3,2 odstotka, medtem ko so bile rabljene družinske hiše za dva odstotka dražje. V četrtletju je bilo skupno prodanih 2057 stanovanjskih nepremičnin, kar je za približno petino manj kot v četrtletju prej.

Število prodaj rabljenih stanovanjskih nepremičnin se je na četrtletni ravni zmanjšalo za 18 odstotkov. Prodanih je bilo 1893 rabljenih stanovanjskih nepremičnin, skupna vrednost prodaj pa je bila 294 milijonov evrov. Novih stanovanjskih nepremičnin je bilo prodanih okoli 160, njihova skupna vrednost je znašala približno 46,4 milijona evrov.

Na statističnem uradu so ob tem izpostavili, da so bile cene stanovanjskih nepremičnin v prvem četrtletju za 93,5 odstotka višje, kot znaša povprečje leta 2015. Pri tem so bile nove stanovanjske nepremičnine dražje za 62 odstotkov, in sicer nova stanovanja za 80 odstotkov in nove hiše za 43 odstotkov. Rabljene stanovanjske nepremičnine so bile dražje za nekaj manj kot 100 odstotkov, pri tem rabljena stanovanja za 111 odstotkov in rabljene hiše za 80 odstotkov.

Priporočamo