»Slovenija bi lahko sodelovala s skrajno desno francosko vlado, če bi se ta oblikovala okoli Nacionalnega zbora Marine Le Pen,« je dejal slovenski finančni minister. Kot je dejal v pogovoru z novinarji Politica, glede tega ne vidi težav, saj da so odnosi med finančnimi ministri bolj odvisni od osebnostnih lastnosti posameznikov kot od njihovih političnih usmeritev. »Bolje se razumem z večino finančnih ministrov, bodisi s socialisti ali konservativci, kot s kolegi v vladi,« njegove besede citira bruseljski portal. 

Obrat evropskega parlamenta v desno po evropskih volitvah ga ne skrbi. »Ne verjamem, da bodo volitve in obračanje politične plošče v desno imeli negativen učinek,« je dejal.

Glede teh svojih izjav je danes sporočil, da gre le za izseke iz neavtoriziranega intervjuja, ki ga bo portal objavil v naslednjih dneh. Kot pravi, je na vprašanje, kako vidi svojo vlogo v kontekstu zadnjih političnih premikov v EU in kako jih komentira, dejal, da ni njegova vloga, da sodi odločitve volivcev posameznih držav in da meni, da je treba vedno spoštovati voljo volivcev.

V tem kontekstu tudi meni, da mora kot minister za finance znotraj EU sodelovati s katerimkoli drugim ministrom ali vlado. »Kot minister moram predvsem zasledovati interese Slovenije in to je mogoče samo tako, da sodelujem z vsemi kolegi – ministri drugih držav. V tem kontekstu je bila tudi izjava glede francoske desnice«. 

Na ministrstvu za finance pojasnjujejo, da se minister ni izrekal glede sprejemljivosti politike in vrednot, ki jih zagovarja Marine Le Pen, saj kot liberalec takšnih vrednot ne deli.  

Glede izjave, da se s finančnimi ministri drugih držav razume bolje kot s kolegi v vladi, pojasnjuje, da je »vloga ministra za finance specifična v primerjavi z drugimi resorji«, saj da terja konservativnost pri porabi javnih sredstev. »V tem kontekstu je razumljivo, da so ministri za finance zelo složni in vidijo neprestane želje drugih resorjev po višjih sredstvih rezervirano,« pojasnjujejo na ministrstvu. 

»Ni pomembno, kdo bo ameriški predsednik«

Prav tako ni zaskrbljen glede izida novembrskih predsedniških volitev v ZDA. Kot pravi, dogajanje čez lužo »ni tako pomembno v primerjavi z evropskim dogajanjem«. »Vsi v Evropi so osredotočeni na Združene države. Osredotočiti bi se morali samo nase in na to, kako narediti naš proces odločanja učinkovitejši,« je dejal za Politico in dodal, da ne glede na to, kdo bo postal predsednik, je po ameriška administracija »super učinkovita«, zato »ni pomembno, kdo bo zmagal«.

V današnjem odzivu na intervju je še enkrat poudaril, da bi se morala Evropa predvsem ukvarjati sama s seboj, z ustreznostjo svojih politik v primerjavi s Kitajsko, ZDA in drugimi globalnimi velesilami ter z učinkovitostjo svojih odločitev. 

 

Priporočamo
PREBERITE ZADNJE ČLANKE