»Nisem kriv,« je včeraj na vprašanje sodnice Tine Lesar na kratko odgovoril Benjamin Mihelič, ki mu tožilstvo očita poskus uboja na mestnem avtobusu Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) številka 14. Tistega februarskega jutra je bilo še temno, sonce še ni vzšlo, ko je okoli 35 potnikov dodobra predramil in tudi prestrašil krvavi napad. Triinštiridesetletni Mihelič je namreč sredi avtobusa izvlekel nož in z njo zabodel žensko, za katero se je izkazalo, da je njegova nekdanja partnerica. Odrinila ga je, orožje naj bi mu ob tem padlo na tla oziroma ga je izpustil, do prihoda policije pa sta dva potnika osumljenega pridržala. Oškodovanko so odpeljali v ljubljanski klinični center. Čeprav smo takrat poročali, da ni bila v smrtni nevarnosti, tožilstvo obtoženca ravno zaradi življenje ogrožajočih ran (zabodel jo je v trebuh) preganja zaradi poskusa uboja.

Nož mu je padel na tla

»Nož ima, nož ima!« so zaspanost tistega ponedeljkovega jutra v začetku februarja prekinili vzkliki potnika na avtobusu za Bežigradom, ki je peljal proti središču mesta. Moški in ženska naj bi nanj vstopila že nekaj postaj prej pri Ljubljanskih mlekarnah. »Ona je vstopila med prvimi, za njo je bilo še nekaj potnikov, on je bil med zadnjimi. Tako ga oškodovanka ni mogla videti,« je potek dogodkov februarja opisal vodja sektorja za splošno kriminaliteto na ljubljanski policijski upravi Valter Zrinski. Pri sestavljanju poteka dogodkov so si policisti pomagali s posnetkom varnostne kamere, ki je ujela vsaj del napada. Po navedbah policije je nož, ki je osumljencu padel na tla, pobral eden od potnikov in ga skril, moškega pa tudi prijel. Na pomoč mu je priskočil še en potnik, s katerim sta napadalca pridržala do prihoda policije pred stavbo Lesnine v Parmovi ulici, kjer je voznik avtobus ustavil. Zrinski se je obema potnikoma javno zahvalil za pogum in požrtvovalno dejanje.

Kaj natančno se je tistega dne dogajalo in predvsem zakaj, bo verjetno malo bolj jasno čez dva tedna, ko se bo začela glavna obravnava. Mihelič naj bi takrat podal svoj zagovor, na sodišče bo vabljena tudi oškodovanka. Ta od njega prek vloženega premoženjskopravnega zahtevka zahteva 200 evrov odškodnine za poškodovana oblačila. Kasneje bo na sodišču zaslišanih še več prič, obramba pa si želi še neposredno zaslišanje izvedenke za psihiatrijo. x

Priporočamo