Ameriška obveščevalna služba je v začetku leta odkrila, da Moskva načrtuje umor Armina Pappergerja, izvršnega direktorja nemškega podjetja Rheinmetall, ki za Ukrajino proizvaja topniške izstrelke in vojaška vozila. V Kremlju so danes poročila o tem zavrnili kot lažna in neverodostojna.

V Berlinu so potrdili, da so jih ameriški partnerji obvestili o domnevnem načrtu za umor Pappergerja, ki naj bi bil le ena v vrsti zarot ruske vlade za umor vodilnih v evropski obrambni industriji.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je ostro kritizirala Rusijo: »Priča smo bili napadom na ljudi in na tovarne na evropskem ozemlju, videli smo sabotaže in kibernetske napade ter ohromitev sistema GPS.«

Rusija naj bi v prizadevanjih po zaustavitvi dotoka zahodnega orožja v Ukrajino že dlje časa izvajala sabotažne dejavnosti po Evropi, večinoma prek posrednikov. Šlo naj bi za širok spekter dejanj, od požigov skladišč, povezanih z orožarsko industrijo, do drobnih vandalizmov. Cilj naj bi bil tudi omajati javno podporo Kijevu.

Glede poročanja ameriških medijev o domnevnem načrtovanju umora Pappergerja so novinarji danes vprašali tudi tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova, ki je trditve o tem odločno zavrnil ter jih označil za lažne in neverodostojne: »Zelo težko komentiramo poročila različnih medijev, ki ne vsebujejo resnih argumentov in temeljijo na anonimnih virih. Vse je predstavljeno v slogu še ene lažne zgodbe, zato takšnih poročil ni mogoče jemati resno.«

Ameriški svet za nacionalno varnost navedb o obstoju zarote ni komentiral, je pa njegova tiskovna predstavnica Adrienne Watson potrdila, da Washington »vse intenzivnejšo rusko subverzivno kampanjo« jemlje resno in jo podrobno spremlja, tudi v sodelovanju z zaveznicami v Natu.

Tiskovni predstavnik Rheinmetalla Oliver Hoffmann pa je danes dejal, da »ne more komentirati vprašanj, neposredno povezanih z varnostjo podjetja.«

Koncern Rheinmetall je sicer največji in najuspešnejši nemški proizvajalec 155-milimetrskih izstrelkov, ki veljajo za ključne v vojni v Ukrajini. Podjetje bo v prihodnjih tednih v Ukrajini odprlo tovarno oklepnih vozil, kar je po besedah enega od obveščevalnih virov, na katere se sklicuje CNN, za Rusijo zelo zaskrbljujoče.

Priporočamo