Po doslej zbranih podatkih so v šempetrsko-vrtojbenski občini, kjer so se občani prebudili v sončno jutro, gasilci po ponedeljkovi toči s polivinilom prekrili strehe okoli 20 industrijskih in stanovanjskih objektov, a prebivalci prijavljajo nove in nove poškodbe, je povedal Črvič. Na občini so tako zjutraj oblikovali komisijo za oceno škode, ki je že začela z delom. Prve podatke o oceni škode bodo predstavili na novinarski konferenci ob 14. uri, je pojasnil.

***VIDEO: V neurju prizadet tudi Arboretum Volčji Potok***

Gasilci trenutno prekrivajo proizvodne hale na območju Iskre Avtoelektirke, kjer je toča poškodovala 1600 kvadratnih metrov strehe, saj bi dež lahko povzročil dodatno škodo. Voda je v ponedeljek zalila tudi prostore in poškodovala nekaj strojev, materiala in polizdelkov, tako da so popoldan zastali posamezni deli proizvodnje. Ponekod je delo moteno še danes, je povedal odgovoren za stike z mediji v Iskri Avtoelektriki Erik Panjtar. Ocene škode v podjetju še nimajo.

Škoda v kmetijstvu še ni ocenjena, na Krasu škoda po posameznih vinogradih tudi do 90-odstotna

Prav tako očitno še ni znana ocena škode v kmetijstvu. Toča naj bi močno poškodovala vinograde, sadovnjake in polja v spodnjem delu Vipavske doline, kjer so kmetijski svetovalci še na terenu. Okvirna ocena naj bi bila znana popoldan, je povedal specialist za sadjarstvo novogoriške kmetijsko-svetovalne službe Ivo Kodrič.

Medtem pa je že znana škoda, ki jo je toča v noči na ponedeljek povzročila na Krasu. Poškodovanih je med 350 in 380 hektarov vinogradniških površin predvsem na območju Dutovelj, Kazelj, Tomaja Križa in Šepulj, škoda po posameznih vinogradih pa je tudi do 90-odstotna, je povedala vodja sežanske izpostave kmetijsko-svetovalne službe Milena Štolfa.

*** VIDEO: Višje temperature lahko povzročijo močnejša neurja ***

Toča je v ponedeljek pustošila tudi na območju Komna proti Škrbini, kjer pa si bodo stanje na terenu ogledali danes. Po prvih ocenah kmetov je tudi tu uničenega do 90 odstotkov pridelka, je pojasnila. Sicer pa po besedah Štolfe veliko težavo predstavlja zlasti poškodovan les na trti, kar pomeni da se bodo posledice poznale tudi na pridelku v prihodnjih letih.