Prav tako je bilo med neurjem poškodovanih okrog 80 objektov. Škodo je utrpela tudi podružnična osnovna šola v Novi Štifti, na kateri je močan veter razkril streho. Poškodovanih je tudi 30 kilometrov cest na območju občine, je povedal Ogradi.

Kot je povedal, je med dežjem padala tudi toča, ki je povzročila škodo na kmetijskih površinah, nekatere kmetije pa so ostale brez gozda velikosti štiri do pet hektarjev, kar bodo čutili tudi prihodnji rodovi, je povedal. Kot je pojasnil, se namreč gozd obnavlja skoraj 100 let.

Kmetijam, ki so ostale brez električne energije, bodo po besedah župana skupaj z ministrstvom za obrambo oz. Upravo RS za zaščito in reševanje v popoldanskih urah zagotovili agregate, na terenu pa so tudi štiri ekipe Elektro Celja, ki poskušajo omenjene kmetije s širšega območja Nove Štifte čim prej priključiti na električni tok.

Občinski poveljnik civilne zaščite Anton Bezovšek je povedal, da je na terenu okrog 50 uniformiranih oseb in več prostovoljcev, z lastnimi agregati pa so že oskrbeli nekatere kmetije, ki elektriko nujno potrebujejo zaradi molže krav. Po njegovih besedah se ekipe na terenu trudijo očistiti odcep ceste, ki vodi do še ene kmetije, dva gozdna odcepa, ki ne vodita do kmetij, pa bodo očistili v drugi fazi.

Mate: Najhujše posledice neurja uničene strehe in gozd

Pustošenje, ki ga je na območju občin Kamnik in Gornji Grad povzročilo nedeljsko neurje z močnim vetrom, si je danes dopoldne ogledal minister za notranje zadeve Dragutin Mate. Izvedel je, da je največ škode na območju Kamnika nastalo na objektih, kjer je veter odkrival strehe, prek Črnivca do Gornjega Gradu pa so najhujše posledice na gozdovih.

"Najpomembneje je, da je komunikacija med Kamnikom in Gornjim Gradom čez Črnivec vzpostavljena, kar so z napornim delom zagotovile vse službe od cestnih podjetij do gasilcev," je po današnjem ogledu pojasnil Mate in spomnil, da je bila cesta zaradi podrtega drevja popolnoma neprehodna. Glavna cesta je sedaj prevozna, gozdarji in gasilci pa urejajo še dostope do posameznih kmetij in zaselkov.

"Veliko je že urejenega, nekaj posameznih problemov, ki so še, pa bo rešenih tekom dne," je zagotovil državnozborski poslanec s tega območja Jakob Presečnik.

Največji problem ob vremenski napovedi, ki znova obeta deževje, pa je pokrivanje odkritih streh. Z interventnimi deli so občani sami ob pomoči gasilcev, enot civilne zaščite in sosedov začeli že v nedeljo. Veliko hiš in gospodarskih ter drugih objektov v občinah Kamnik, Gornji Grad in Ljubno so že uspeli začasno sanirati oziroma prekriti s folijo. "Upamo samo, da ne bo deževje premočno danes in v torek, da bodo folije in kritine, ki so jih improvizirali, zdržale, da ne bo nastajala nadaljnja škoda na samih objektih," je poudaril minister in dodal, da bo kasneje potrebno razmisliti, kako pomagati posameznikom za dolgoročno sanacijo, saj nekatere hiše niso bile niti zavarovane.

Največ materialne škode na gozdovih

Največ materialne škode je sicer nastalo na gozdovih. Gozdarska stroka ocenjuje, da je na območju Zgornjesavinjske doline neurje uničilo za okrog 100.000 kubičnih metrov lesa, kar pomeni, da je poškodovanih okoli 500 hektarov gozdov, od tega je 100 hektarov popolnoma uničenih. "Gozd bo potrebno čim prej očistiti, saj se bo sicer pojavil lubadar, ki bo povzročal še nadaljnjo škodo," je ocenil Mate, ki ni prepričan, da bo mogoče polomljeno drevje v celoti odstraniti še v tem letu.

Največja katastrofa pa je nedeljsko neurje za posamezne kmetije, ki so se preživljale predvsem z gozdom. "Situacija je precej resna," je poudaril minister. Presečnik pa je pojasnil, da se v tej dolini veliko ljudi preživlja s kmetijstvom, a so zaradi težkih pogojev kmetovanja vezani predvsem na gozd. "Če tako neurje posameznim kmetijam uniči celotni gozd, to pomeni, da bodo 50 do 70 let brez zaslužka iz tega naslova," je opozoril poslanec in dodal, da je to največji problem, ki ga bo potrebno reševati ne le z občinskega, ampak tudi državnega nivoja ter najti rešitev za vsako kmetijo posebej.

Glede na škodo v gozdovih se gornjegrajski župan Stanko Ogradi boji, da je škoda neprecenljiva in da je glede na to, da je zaslužek izgubljen za dva ali tri prihodnje rodove, mogoče govoriti kar o milijardi evrov škode. Natančno oceno po gozdovih, objektih in infrastrukturi bo sicer podala komisija, ki je že začela s svojim delom. "Ko bomo dobili podatke o škodi, bomo videli, kako naprej," je povedal župan.

Mate meni, da bodo sredstva za pomoč prispevala vsa ministrstva in ne le šolsko

Občina oziroma krajani si lahko obetajo pomoč tudi s strani države. "Verjetno bo na nivoju vlade sprejet nek dogovor in način, kako se bodo sredstva zagotovila in delila," je pojasnil minister Mate, ki meni, da bodo verjetno prispevala vsa ministrstva in ne le šolsko. V pristojnost slednjega namreč spadajo šole, ki jim je neurje delno ali popolnoma uničilo strešno kritino. "Odprave posledic se je potrebno lotiti takoj, kajti čeprav se je šola šele končala, je pri tako velikih sanacijah pouk hitro znova tik pred vrati," je Mate izrazil podporo ministru za šolstvo in šport Milanu Zveru, ki si je prizadeto območje ogledal že v nedeljo zvečer.

Mate je na podlagi do sedaj izvedenih del in prizadevnosti gasilcev, cestnih podjetjih in civilne zaščite pohvalil vse službe, ki so se že v nedeljo odzvale. Prepričan je, da so zaščitne enote dobro usposobljene in da sistem deluje, kar se je izkazalo ob zadnjih nesrečah. "Vedno pa se pri takih nesrečah še česa naučimo in kaj izboljšamo," je dejal minister, ki ugotavlja, da so ujme zadnje čase žal precej pogoste in prizadenejo veliko število ljudi. Kljub temu je prepričan, da ni smiselno, da bi bilo zaščitnih enot več. "Mislim, da so civilna zaščita in njene enote, gozdna gospodarstva, cestna podjetja in gasilci odigrali svojo vlogo ter da je zadeva funkcionirala," je dejal minister.

Nedeljski sunki vetra tudi do 120 km na uro, na Celjskem brez elektrike 7500 odjemalcev

Med neurjem, ki je v nedeljo najprej zajelo severni del Ljubljanske regije, nato pa se je začelo pomikati proti severovzhodu in zajelo severni del Vzhodne Štajerske, so sunki vetra dosegali tudi do 120 kilometrov na uro. Ponoči pa so močne padavine zajele območje celotne države.

Gasilci so že na terenu in odpravljajo posledice nedeljskega in nočnega neurja na območju Ljubljanske, Gorenjske, Vzhodno Štajerske in Koroške regije. Območje Trbovelj pa je zajelo tudi neurje s točo, ki je klestila še na območju občin Gornja Radgona, Cankova in Puconci, so sporočili s Centra za obveščanje RS.

V nedeljo okoli 14. ure je območje občine Kamnik zajelo neurje z močnim vetrom, ki je v sunkih dosegel hitrost tudi do 120 kilometrov na uro. V Kamniku je odkrilo streho osnovne šole, petih stanovanjskih blokov, tridesetih stanovanjskih objektov ter podrlo večje število dreves. Na območju naselja Gozd je veter razkril strehe velike večine (okoli 50) objektov. Zaradi podrtega drevja je bil dostop do naselja več ur onemogočen, prekinjena je bila tudi oskrba z električno energijo.

V nedeljo je prišlo do izpadov električne energije na območju distribucijskih enot Ljubljana okolica, Kočevje in Novo mesto. Medtem ko so bile na območju Kočevja in Novega mesta le posamezne okvare, je prišlo na območju Kamnika in Domžal do večjih trajnih okvar na omrežju, so sporočili iz Elektra Ljubljana. Trenutno je brez električne energije še približno 400 odjemalcev na območju Kamnika in Domžal. Najhuje je prizadeto območje Črne pri Kamniku, kjer so odjemalci brez električne energije že več kot 12 ur. Vse ekipe Elektra Ljubljana so na terenu in v težkih pogojih odpravljajo napake.

Na Celjskem zaradi neurij brez elektrike okoli 7500 odjemalcev

Nedeljsko neurje je v okviru elektroenergetskega sistema Elektra Celje povzročilo največ izpadov v okolici Celja, kjer je bilo do okoli 9. ure brez elektrike 6990 odjemalcev. Brez elektrike je bilo tudi 36 odjemalcev na področju Zgornjesavinjske doline, 101 v Šmarju z okolico in 401 odjemalec v Radljah ob Dravi, so sporočili iz Elektra Celje.

Daljnovod Pečovnik je bil brez napetosti zaradi direktnega udara strele in je v tem trenutku že pod napetostjo. Na vseh ostalih lokacijah je bila vzrok za okvare močna nevihta ter zaradi podrtih dreves pretrgane električne žice. Vse ekipe so na terenu in se trudijo, da v čim krajšem času vzpostavijo normalno obratovalno stanje v elektroenergetskem sistemu Elektra Celje še za 538 odjemalcev, so sporočili iz podjetja.