V SVIZ navajajo, da bo po izračunih Urada za makroekonomske analize in razvoj rast plač v letu 2008 v javnem sektorju 4,2-odstotna, kar naj bi bilo za 0,6 odstotka nad produktivnostjo. Vendar ta izračun temelji na predpostavki, da se bo prva četrtina razlik med plačami v novem plačnem sistemu odpravila že januarja 2008, kar se pa ni zgodilo in se ne bo zgodilo vsaj še pol leta, navaja SVIZ v sporočilu za javnost.

To po njihovih besedah pomeni, da bo realna rast plač iz naslova odpravljanja "neupravičenih razlik" pri plačah v javnem sektorju vsaj polovico nižja, saj je po ministrovih napovedih, da naj bi se pogajanja končala do 1. maja letos, mogoče začeti odpravljati razlike šele 1. septembra letos. To pomeni najmanj devet mesecev kasneje od datuma, na katerem temelji izračun o 4,2-odstotnem povišanju plač v javnem sektorju.

Po navedbah SVIZ minister tudi dobro ve, da pri stavkovni zahtevi po 3,5-odstotni uskladitvi ne gre za zahtevo po povišanju plač, ampak zgolj za uskladitev z inflacijo, kar je bilo s strani vlade in sindikatov že pred enim letom dogovorjeno in v posebnem dogovoru tudi podpisano.

SVIZ se poleg tega odziva na Virantovo trditev, da Kapitalska družba (Kad) s sredstvi javnih uslužbencev "ustvarja nenormalno nizke donose". Kot so navedli, to drži, vendar so se donosi nenormalno znižali po spremembi v vodstvu Kad, ki ga je izpeljala vlada. "Pred tem so bili donosi v primerjavi z drugimi povprečni ali celo nadpovprečni," navajajo v SVIZ.