Po vladnem predlogu na primer učitelj z univerzitetno izobrazbo svojo kariero začne tri razrede nižje kot državni uradnik z enako stopnjo izobrazbe, pojasnjuje Štrukelj. Po napredovanju pa jo konča celo 11 plačnih razredov nižje. "Nobenega razloga ni, da bi bil ta poklic tako malo vreden," je ogorčen Štrukelj. Dodaja, da osnovna plača učitelja v karieri zraste za dobrih 26 odstotkov, medtem ko je končna osnovna plača uradnika za 73 odstotkov višja od začetne. Opozoril je tudi na neskladje med zdravniškimi in učiteljskimi plačami. "Ne govorim, da ima kdo preveč," je poudaril ob tem.

Po Štrukljevih besedah se bodo v sindikatu z vlado o tem pogajali do konca januarja. Če do takrat ne bo napredka, pa bodo razmislili o tem, da bi člane povabili k opozorilni stavki, s katero bi zavarovali svoj poklic. "Ne bomo dopustili, da se položaj tega poklica poslabša glede na primerljive poklice," opozarja Štrukelj.

Sistem plač v javnem sektorju je po mnenju Štruklja na splošno slab, saj vse javne uslužbence meče v isti koš, pri tem pa pozablja na specifičnosti poklicev v šolstvu, kulturi in raziskovalni dejavnosti. "Nasilno brisanje teh razlik v javnem sektorju povzroča vedno večje težave," še dodaja.