Sodeč po zmedenih informacijah, ki so prihajale s kraja atentata, naj bi bila ubita poslanca Fronte nacionalnega dialoga in Kurdskega zavezništva, o identiteti tretjega poslanca pa ni bilo podatkov.

Varnostni "švicarski sir"

Po navedbah varnostnih virov naj bi bilo v eksploziji, do katere je prišlo v jedilnici parlamenta, poleg desetih poslancev ranjenih še deset pripadnikov varnostnih sil. Eksplozijo je po navedbah varnostnih sil izvedel samomorilski napadalec, ki je imel eksploziv nameščen okoli pasu. Iraški parlament je v močno varovani zeleni coni v Bagdadu, kjer imajo svoje prostore tudi iraška vlada in mnoga tuja diplomatska predstavništva.

Ta napad pravzaprav dokazuje, da v Iraku ni več popolnoma varnega kraja pred samomorilskimi napadi. Zelena cona namreč spada v najbolj varovano območje v vsem Iraku, kamor težko zaidejo celo več kilometrov oddaljene rakete upornikov. To, da je posamezniku, otovorjenemu z nekaj kilogrami eksploziva, uspelo priti mimo vseh nadzornih točk v osrčje zelene cone in se tam razstreliti, pa dovolj pove o učinkovitosti tako ameriških kot iraških varnostnih sil.

Bush je "zgrožen"

Na napad, izveden proti koncu kosila, ko so nekateri poslanci še jedli, drugi pa govorili z novinarji, se je že odzvala britanska zunanja ministrica Margaret Beckett. "Ko sem slišala za ta grozni napad na demokratično izvoljene člane iraškega parlamenta, sem bila šokirana in žalostna," je povedala Beckettova. Ogorčen je bil tudi ameriški predsednik George Bush in je, kot da ne bi vedel, kaj se že leta dejansko dogaja v Iraku, ostro obsodil teroristično dejanje kot napad na temelje iraške demokracije. Vendar je napad spretno takoj izkoristil za ponovno dokazovanje upravičenosti nadaljnje navzočnosti ameriških vojakov v Iraku, brez katerih bi "bile tamkajšnje razmere še hujše"!