Slovenskim podjetjem se v Libiji v letu dni napoveduje za milijardo evrov poslov, za katere pa Libijci zahtevajo garancije in sodelovanje prvovrstnih bank. Čeprav je naša vlada v posle želela vključiti največjo državno banko NLB , tej v Libiji ne zaupajo, ker je ne poznajo. Želijo Unicredit ali druge evropske velikanke.

"Če bančna garancija neke banke ni sprejeta s strani druge banke, se posel lahko odvije preko tretjih bank, ki imajo ustrezno prepoznavnost," so v petek z NLB pisno odgovorili Financem na vprašanje, ali libijski naročniki res ne sprejemajo garancij NLB.

Sogovornik, ki ni želel biti imenovan, potrjuje, da imajo slovenska podjetja v Libiji največ težav prav z bankami. "Naše največje NLB v Libiji nihče ne pozna, banka ne kotira nikjer, čeprav je po mednarodnih bonitetnih ocenah le odtenek za Unicreditom. Dolgoročna ocena posojilnega tveganja NLB je po agenciji Fitch A-, Unicredita pa A. V Libiji bolj zaupajo bančnim garancijam kakšne švicarske ali italijanske banke Unicredit, katere druga največja delničarka je libijska centralna banka," trdi sogovornik in poudarja, da je neprepoznavnost velika hiba NLB, kar čutijo tudi naša podjetja.