Raziskava, ki jo je izvedel profesor Simon Chadwick, eden od vodilnih svetovnih strokovnjakov na področju športa, je pokazala, da je v dosedanjem delu sezone 2009/10 največ zaslužil francoski Bordeaux, ki si je z nagradami priboril 11,5 milijona evrov, dodatne 3 milijone pa za uvrstitev v osmino finala. Klubi, ki so nastopali v skupinah in se niso uvrstili v osmino finala, so po ocenah s svojim sodelovanjem skupno zaslužili povprečno 32 milijonov evrov.

V tem koledarskem letu so bile gospodarsko najuspešnejše Anglija, Italija in Španija. Anglija je s finalistom leta 2009, klubom Manchester United, in štirimi ekipami, ki so letos sodelovale v skupini, za svoje klube z nagradami prejela 129,5 milijonov evrov. Klubi v Italiji, od katerih so se lani trije uvrstili v osmino finala, štirje pa so letos tekmovali v skupini, so skupno zaslužili 104 milijonov evrov. V istem obdobju so španski klubi ustvarili 96,9 milijonov evrov, predvsem po zaslugi Barcelone, ki je osvojila lanski pokal, in štirih ekip, ki so leta 2009 tekmovale v skupini.

"Za evropsko gospodarstvo je liga prvakov v enem letu vredna celo 6 milijard evrov, pri čemer so imele Anglija, Italija in Španija v zadnjih 12 mesecih največjo gospodarsko korist. To pomeni, da je letni izkupiček UEFA lige prvakov primerljiv z zadnjim finalom svetovnega prvenstva v Nemčiji. Poleg tega, da je to razburljiv dogodek za ljubitelje nogometa po vsem svetu, je prvenstvo tudi odlična priložnost za sponzorstvo in pomembno prispeva h gospodarskemu in trgovskemu zdravju Evrope. Le redki se zavedajo, da je UEFA letos bistveno povečala prihodke od nagrad za UEFA ligo prvakov in da daje to po 'sušnem' obdobju klubom izjemen zagon," je dejal profesor Chadwick.

UEFA vsaki ekipi, ki se uvrsti v ligo prvakov, izplača 3,8 milijona evrov, za sodelovanje v skupini pa 3,3 milijona evrov (550.000 na tekmo). Zmaga v skupini je bila vredna 800.000, neodločen izid pa 400.000 evrov. Uvrstitev v osmino finala pomeni takojšnje izplačilo nagrade v višini 3 milijone evrov. Klub, ki se v osmino finala uvrsti z zmagami na vseh tekmah, si samo z nagradami prisluži 14,9 milijona evrov.

UEFA bo ekipam v skupinah izplačevala dodatne zneske glede na tržno uspešnost turnirja, kar lahko glede na poročilo družbe MasterCard znaša približno 12 milijonov evrov na klub. Raziskava kaže tudi, da znašajo prihodki od prodaje kart v povprečju 8,55 milijona v skupinah, prihodki od prodaje in trženja v povprečju dodatnih 6 milijona, vrednost ekipe pa se ob uvrstitvi v osmino finala v povprečju poveča za 5 milijonov evrov.

To pomeni, da se lahko povprečen izkupiček, ki se ustvari ob uvrstitvi v osmino finala, razdeli na 28 odstotkov denarnih nagrad UEFA, 24 odstotkov od plačil od zbirnega zneska UEFA, 20 odstotkov od prodaje kart, 16 odstotkov od prihodkov od prodaje izdelkov in trženja ter 12 odstotkov od povečanja vrednosti igralcev.

UEFA iz svojega sklada za nagrade vsakemu četrtfinalistu izplača 3,3, vsakemu polfinalistu 4, drugo in tretjeuvrščenemu 5,2, zmagovalcu pa 9 milijonov evrov. Sodeč po raziskavi družbe MasterCard, bo ekipa, ki bo osvojila ligo prvakov v Madridu maja prihodnje leto, lahko zaslužila do 31,2 milijonov evrov samo z izkupičkom od nagrad, preden se znesku prištejejo precejšnji drugi prihodki.

Družba MasterCard je opravila raziskavo o seštevku prihodkov od nagrad, prodaje in trženja letošnjega finala lige prvakov v Rimu in ugotovila, da je Barcelona zaslužila več kot 110 milijonov, drugouvrščeni Manchester United pa najmanj 65 milijonov evrov, kar kaže, da je denar od nagrad manj kot polovica celotnega zneska.