Minuli mesec je domača kmečka zadruga kostanjeviški kulturni dom prodala nekemu zasebniku iz krške občine in župan Mojmir Pustoslemšek je moral vložiti kar precej napora, da je z dokazovanjem predkupne pravice ustavil odtujitev tako pomembnega objekta. Ker so se v našem najmanjšem mestu razširile govorice, da bi nova občina utegnila ostati tudi brez termalnega izvira pri naselju Sajevce, smo šli še po sledi teh govoric.

"Ljudje res marsikaj govorijo. Kakih 20 let stara in doslej neizkoriščena vrtina s termalno vodo s temperaturo okoli 35 stopinj Celzija stoji domala na meji s krško občino, vendar nedvomno na našem ozemlju. Dragocena voda je nekaj časa celo nekontrolirano odtekala v Krakovski gozd. Naš interes je vodo pripeljati v Kostanjevico in tu zgraditi manjši bazenski kompleks. Kdaj naj bi se to zgodilo, je težko reči, saj občina za kaj takega nima denarja. Poiskati bomo morali primernega investitorja," pravi župan Pustoslemšek, ki se v nasprotju z govoricami ne boji, da bi občina ostala brez vrtine. Po zakonu o lokalni samoupravi se nepremičnine ob delitveni bilanci pač delijo glede na geografsko lego.

Toda stvari bi se lahko začele zapletati, če bi se nekdanja matična občina lotila dokazovanja, da vrtina stoji na njenem ozemlju, na kar so nas opozorili nekateri domačini in dodali, da v sosednjem Podbočju na ta račun že načrtujejo gradnjo vaških toplic.

Direktor krške občinske uprave in tudi sam Podbočjan Franc Glinšek je kakršne koli apetite krške občine po lastništvu vrtine gladko zavrnil.

"Pri Podbočju res načrtujemo gradnjo vaških toplic, vendar nameravamo zanje izvrtati nove vrtine. Na že obstoječo bi se v dogovoru s kostanjeviško občino priključili le, če pri iskanju lastnih izvirov ne bi bili uspešni. Vrtina pri Sajevcah je namreč dovolj bogata, da bi zlahka napajala obe kopališči," nam je razložil Glinšek. Nekaterim preveč črnogledim posameznikom iz Kostanjevice na Krki bo po teh besedah menda odleglo, v novi občinski upravi pa se bodo lahko mirneje ukvarjali s perečim problemom graditve obvoznice, ki naj bi jo odprli leta 2009.