Vasja Vehovar, vodja  projekta RIS (Raba interneta v Sloveniji), je dejal, da Slovenija sicer hitro zmanjšuje zaostanek pri širokopasovnih dostopih, ki je nastal v minulih letih, vendar bi morali biti državni načrti glede optične napeljave bolj ambiciozni, predvsem pa zamujajo.

T-2 ima na lastnem optičnem omrežju trenutno 10.000 naročnikov, medtem ko zgrajeno omrežje priklop omogoča 100.000 gospodinjstvom, dolžina položenih optičnih povezav je okoli 1000 kilometrov. Do konca leta pri T-2 načrtujejo, da bodo na svoje omrežje priključili še okoli 5000 naročnikov in intenzivno nadaljevali z gradnjo omrežja.

Po drugi strani ima Telekom Slovenije zgrajenih okoli 4500 priključnih točk, medtem ko je v tem trenutku možnih priključkov okoli 15.000. Vseh optičnih povezav imajo po Sloveniji nekaj tisoč kilometrov, do konca leta bodo zgradili še 60.000 (možnih) priključkov. Telekom Slovenije je letos načrtoval, da bo v promet vključil do 50.000 optičnih priključkov, v večjo ambicioznost ga je bržkone prisilila konkurenca.

Pri Telekomu so sredi oktobra podpisali pogodbo z evropsko investicijsko banko (EIB) o drugem delu posojila v višini 60 milijonov evrov, ki jih bodo vložili v gradnjo širokopasovnega omrežja.

tomaz.modic@dnevnik.si