Teš je po informacijah GZS izpolnil vse pogoje v zvezi z izdajo poroštva, zato naj ga vlada zagotovi najpozneje do petka, so zapisali v pozivu.

Po besedah ministra za finance Janeza Šušteršiča bo vlada poroštveno pogodbo parafirala v nekaj dneh ali tednu. "Prišli smo do točke, ko lahko rečemo, da bo poroštvena pogodba parafirana v kratkem," je dejal na novinarski konferenci po seji vlade. V Tešu pa so povedali, da z ministrstva glede tega še niso prejeli ustrezne informacije.

DZ je zakon o državnem poroštvu za gradnjo šestega bloka šoštanjske termoelektrarne sprejel že julija. V njem je zapisano, da bo država jamčila za 440 milijonov evrov vredno posojilo pri Evropski investicijski banki (EIB), če bo Teš izpolnil določene pogoje. Eden od njih je, da cena projekta ne sme preseči sedanjih 1,3 milijarde evrov.

Ker poroštva še ni, prihaja do težav s financiranjem projekta, zato je dobavitelj glavne tehnološke opreme, francosko podjetje Alstom, v začetku novembra napovedal zmanjšanje obsega dela. Že pred tremi tedni se je tako z gradbišča umaknila približno desetina delavcev, do danes pa je Alstom število delavcev na gradbišču zmanjšal že za več kot polovico.

Dela na gradbišču se v tem tednu sicer še opravljajo, vendar v precej zmanjšanem obsegu. Zato nastajajo dodatni stroški, ki jih v Tešu ocenjujejo na 30 milijonov evrov.

Medtem je časnik Žurnal24 sklicujoč se na neuradne informacije poročal, da so iz Alstoma sporočili, da bodo v ponedeljek dokončno zapustili gradbišče in ustavili proizvodnjo opreme, če poroštvena pogodba ne bo podpisana do takrat. V Tešu te informacije danes niso potrdili, zapisali pa so, da ima Alstom do tega vso pravico. Pogajanja na to temo še potekajo, so dodali.

Na finančnem ministrstvu pravijo, da je besedilo pogodb v fazi usklajevanja, še zlasti pa se preučujejo različne možnosti glede jamstev oz. zavarovanj obveznosti Teša do države. HSE je do zdaj že praktično vse svoje premoženje uporabil za različne garancije in je zelo težko najti primerne rešitve, so v začetku tedna pojasnili za STA.

V primeru dokončnega umika Alstoma grozi velika nevarnost, da bo investitor utrpel enormno škodo, slovenskim dobaviteljem pa grozi insolventnost, ob tem opozarjajo na GZS. Ustavitev gradnje bi pomenila večjo energetsko odvisnost Slovenije, slovenski dobavitelji pa bi ostali brez reference za nastop na tujih trgih. Prav tako bi umik posojila EIB resno ogrozil ugled Slovenije v očeh tujih investitorjev in posojilodajalcev, so še zapisali v pozivu vladi.

Na projektu so sicer doslej opravili že približno 70 odstotkov vseh del. Teš je prejel za 843 milijonov evrov računov, od česar je 684 milijonov evrov že plačanih, večina Alstomu. Neplačanih računov je za približno 154 milijonov evrov Alstomu in preko 5,6 milijona evrov domačim izvajalcem. Vse to kaže, da je smiselno projekt končati, kot je bil zastavljen, še pravijo v Tešu.