ZZZS tako nadaljuje z uvajanjem sistema neposrednega elektronskega dostopa izvajalcev zdravstvenih storitev do podatkov zdravstvenega zavarovanja. V zadnjem tednu februarja bodo ukinili potrjevanje kartic na samopostrežnih terminalih v osmih od desetih enot zavoda.

Kot pojasnjuje Tomaž Marčun z ZZZS, so se podatki do sedaj beležili na karticah, po novem pa jih bo zdravnik pridobil neposredno iz centralnih zbirk. Zavarovančeva kartica pa je "ključ, s katerim dovolimo zdravstvenemu delavcu, da pride do naših podatkov", pravi Marčun. Anka Bolka z ZZZS je ob tem poudarila, da imajo različni zdravstveni delavci različna pooblastila za to, do katerih podatkov lahko dostopajo, s čimer je zagotovljena tudi varnost osebnih podatkov.

V ljubljanski in mariborski enoti bodo samopostrežne terminale ukinili aprila, julija pa bodo to storili še v ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru. V vmesnem obdobju bodo morali zavarovanci iz območnih enot, kjer potrjevanje ukinjajo februarja, ob obisku ustanov v ljubljanski in mariborski enoti kartico še vedno potrditi.

Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja in konvencijsko potrdilo za Bosno in Hercegovino, ki so ju zavarovanci sedaj lahko naročali preko terminalov, bodo po novem lahko naročili preko spleta ali mobilnega telefona.

Kot pojasnjuje Fakin, smo edina država, ki ima v tak sistem vključene vse zdravstvene izvajalce. V času uvajanja novega sistema je bilo nekaj težav predvsem pri upravljanju s hitrostmi in odzivnimi časi, ki pa so jih uspešno odpravili, pravi Fakin.

V prihodnje na ZZZS po njegovih besedah načrtujejo tudi brezpapirno poslovanje, splošni zdravnik bo namreč zavarovance na nadaljnje preglede v drugih ustanovah naročal elektronsko, uvedli pa bodo tudi elektronski recept in elektronski karton.

Novi sistem bo tako povečal stroškovno transparentnost, saj bodo lahko videli, koliko vsak državljan "stane" zdravstveni sistem, in s tem optimizirali stroške v sistemu, je dejal Fakin. Po njegovih navedbah bodo namreč lahko videli, kje je glavnina zdravstvenih problemov, in tja tudi usmerjali denar. Zaradi boljših analiz pa se bo povečevala tudi kakovost zdravstvenega sistema, je prepričan Fakin.

Po Marčunovih navedbah bo reforma sistema ZZZS, zavarovalnice in izvajalce skupaj stala okoli 6,7 milijona evrov. Kot pravi Fakin pa se bo investicija ob 8-odstotni donosnosti povrnila v osmih letih.