Malcom Brown, vodilni v anglikanski cerkvi, je dejal, da se mora anglikanska cerkev opravičiti Darwinu za način, kako je sprejela njegove ideje. Šele leta 1950 je papež Pij XII. evolucijsko teorijo označil kot veljaven znanstveni pristop k razlagi razvoja človeka, leta 1996 je enako storil tudi papež Pavel II. Nadškof Gianfranco Ravasi, ki je odločitev Vatikana predstavil na konferenci znanstvenikov, teologov in filozofov v Rimu, je dejal, da se Vatikan ne bo opravičil Darwinu za negativen odnos. Ravasi je dejal, da Darwinove teorije katoliška cerkev nikoli ni obsodila, niti mu ni prepovedala izdaje knjige.

Kreacionizem je prepričanje, da je Bog ustvaril svet v šestih dneh, tako kot opisuje Biblija. Katoliška cerkev pravi, da Geneze ne jemlje dobesedno, temveč le kot alegorijo. Protestanti v Združenih državah Amerike pa Genezo razumejo dobesedno in jo celo poučujejo pri urah biologije v javnih srednjih šolah.

Katoliška cerkev sprejema „teistično evolucijo“, ki evolucijsko teorijo sprejema kot znanstveno teorijo, in dodaja, da ne vidi razloga, zakaj Bog ne bi izkoristil naraven proces evolucije pri razvoju človeške vrste. Ravasi je ob tem še poudaril, da kreacionizem spada v „strogo teološko sfero“ in da je njegova uporaba v ideološkem in znanstvenem smislu neustrezna.

Profesor Philip Sloan, ki se bo prihodnje leto udeležil konference, ki bo obeležila 150-letnico izdaje Darwinove knjige Izvor vrst, je dejal, da bo konferenca pomembno prispevala k razlagi stališča katoliške cerkve do evolucije. „V Združenih državah Amerike imajo razprave o evoluciji socialne, politične in religiozne razsežnosti,“ je dejal Sloan.