"YouTube se norčuje iz avtorjev!"

Tožba podjetje Google bremeni "ogromne namerne kršitve avtorskih pravic" in ogroža Googlove načrte, po katerih naj bi spletno mesto YouTube spremenili v velikega distributerja zabavnih in oglaševalskih vsebin.

Podjetje Viacom je bilo eden največjih kritikov Googlovega načrta, po katerem naj bi se medijske hiše s strežnikom YouTube pogodile o distribuciji medijskih vsebin in tako zadostile avtorskih pravicam ter potrebam javnosti.

"YouTube se izmika odgovornosti, ko trdi, da bo sporne materiale odstranil samo po prijavi," so predstavniki podjetja Viacom zapisali v izjavi za javnost, "hkrati pa odgovornost prenaša na žrtve kršitev."

Viacom skuša s tožbo doseči prepoved objavljanja spornih vsebin in denarno odškodnino za že objavljene materiale, ki segajo od animiranih serij, videoposnetkov do dokumentarnih oddaj.

Dirka za video-vsebine

Google se tožbe ne boji in predstavniki tega spletnega giganta so izjavili, da po njihovem mnenju YouTube spoštuje avtorske pravice. "Tožba nas ne bo odvrnila od nadaljnega razvoja tega spletnega mesta," so predstavniki Googla zapisali v izjavi za javnost. Google je novembra lani za 1,65 milijarde ameriških dolarjev kupil YouTube, sedaj pa upa, da se mu bo široko občinstvo tega spletnega mesta poznalo na denarnici.

S tem namenom se je Google podal v podpisovanje pogodb z medijskimi hišami in s tem omilil kršitve avtorskih pravic, kjer uporabniki brez dovoljenja avtorjev na YouTube objavljajo dele serij, filme in oddaje.

Hkrati so tudi medijska podjetja, kot sta Viacom in NBC, začela vlagati v lastne strežnike, ki ponujajo legalne videovsebine in odzivi so dobri. "Lastna ponudba spletnih vsebin se je takoj poznala na delnicah podjetji, ki so te vsebine ponujala," je pojasnil Richard Greenfield, borzni analitik, "in zdi se mi, da YouTube bolj potrebuje sodelovanje z medijskimi hišami kot medijske hiše potrebujejo sodelovanje z YouTube."