Domene iz nelatinskih znakov bi znatno olajšale uporabo interneta za večino uporabnikov spleta, ki jim je angleščina španska vas. Trenutno so mogoče samo domene, sestavljene iz 37 znakov abecede in števil od 0 do 9. Nekateri strokovnjaki so namreč izrazili bojazen, da bi uvedba različnih znakov lahko upočasnila delovanje interneta. Kljub vsemu naj bi bile domene iz drugih pisav po napovedih omogočene enkrat do leta 2008.

Težav ne bi smelo biti

Internetna korporacija za dodeljene naslove in števila ali Icann je teste izvedla na t.i. root serverjih, ki spletne uporabnike napotijo do želenih internetnih naslovov. Testiranja so potekala po pričakovanjih in so pokazala, da uvedba drugačnih pisav ne bi vplivala na hitrost delovanja interneta, je zapisano v poročilu o testiranjih.

Kitajska bi vzpostavila ločeno omrežje

Icann, ki ima sedež v ZDA, se je znašel pod pritiskom zahtev o internacionalizaciji spletnih domen, predvsem s strani Kitajske, ki je zagrozila, da bo v primeru vztrajanja na latinici, vzpostavila ločeno omrežje, ki bo podpiralo kitajske znake, to pa bi seveda pomenilo razdrobitev in konec svetovnega spleta, kot ga poznamo danes.