To lahko na koncu privede tudi do plačljive elektronske pošte. Zagovorniki zakona pravijo, da se njihove povezave vse bolj obremenjene in da so taki ukrepi nujni za razvoj omrežij.

Slovenski ponudniki interneta so pojasnili, da so tudi pri nas nekatere povezave obremenjene. Največjo obremenitev povezav Slovenije s svetom predstavljajo tako imenovani P2P-programi za izmenjavo datotek med uporabniki (eMule ali BitTorrent), po katerih uporabniki medmrežja izmenjajo največ filmov, glasbe in nezakonite programske opreme. Daleč zadaj sledi brskanje po spletu, elektronska pošta pa je, so pojasnili pri Siolu, šele na tretjem mestu.

Počasnejše pošiljke

V ZDA nasprotniki predlagane zakonodaje trdijo, da bi nov zakon pomenil, da bodo uporabniki interneta plačevali, če bodo želeli prioritetno dostavo elektronskega pisma, sicer bo pošiljka prispela pozneje. Slovenski operaterji o čem takšnem ne razmišljajo. Elektronske poštnine tako vsaj za zdaj še ne bo. Prav tako vsi poudarjajo, da slovensko omrežje še ni kritično preobremenjeno. Boris Ziherl iz Telekoma Slovenije je pojasnil, da je Telekom prav nedavno zagotovil novo, 10-gigabitno povezavo v svet, ki ustreza potrebam njihovih uporabnikov. Tudi druga, manjša podjetja, ki se ukvarjajo s telekomunikacijami, poudarjajo, da njihove povezave v svet ustrezajo našim razmeram. "Amisova povezava v internet ni preobremenjena. Ko obremenjenost povezave naraste nad 75 odstotkov, jo nadgradimo," je pojasnil Blaž Zupan, direktor za razvoj podjetja Amis. "Naše podjetje svojim uporabnikom ne bo zaračunavalo uporabe storitev, kot so elektronska pošta ali drug dostop do informacij, ravno tako ne količine prometa," je zagotovil direktor T-2 Matevž Turk.

Res pa je, da že zdaj nekateri operaterji promet razvrščajo v različne razrede, a z enako ceno. "Če želi ponudnik interneta ponuditi kakovostno storitev IP-telefonije ali televizije, ki bo delovala tudi v primeru preobremenjenosti tranzitnih povezav, morajo imeti ti paketi prednost pred normalnimi podatkovnimi paketi," je pojasnil Zupan. Uporabniki morajo biti deležni nemotene televizijske slike tudi v primeru tako imenovanih napadov DoS (Denial of Service), pri katerih je omrežje še dodatno obremenjeno.