Zgaga je dodal, da se je z Berglundom srečal decembra, ki je z njim naredil intervju. Kolikor je njemu znano, je Berglund naredil intervju tudi z nekaterimi drugimi sogovorniki. Polurna oddaja je bila na sporedu ob 20. uri po lokalnem času oziroma ob 19. uri po slovenskem.

Preberite napoved oddaje, na njo je na družbenem omrežju twitter opozorila tudi stranka SDS.

Prvi del oddaje je YLE predvajala septembra 2008, nekaj tednov pred parlamentarnimi volitvami. Predsednika SDS Janeza Janšo so takrat obtožili korupcije, Janša pa se je kasneje odločil za tožbo in zahteval milijon in pol odškodnine. Ljubljansko okrožno sodišče je decembra razsodilo, da bosta morala YLE in Berglund Janši plačati odškodnino v višini 15.000 evrov.

Zagovorniki toženih pa so takrat napovedovali pritožbe. Če bo sodba obstala na višjem sodišču, bo moral Berglund umakniti izjavo, da je "oseba, ki je v Patriinih dokumentih označena z 'J', Janša in da je Patria podkupila (takratnega) predsednika slovenske vlade".

Umik mora objaviti na Televiziji Slovenija, na finski nacionalni televiziji YLE (ta mora objaviti tudi sodbo z obrazložitvijo) in na komercialni televiziji Pop TV v glavnih informativnih oddajah, prav tako tudi v časopisu Dnevnik. Ni pa Berglundu in YLE treba objaviti umika izjave v drugih časopisih. Janša je namreč objavo umika izjave zahteval še v Delu, Večeru, Financah in Žurnalu24.

Kazenska postopka v zadevi Patria sicer za zdaj potekata v Sloveniji in Avstriji, medtem ko se je na Finskem pred kratkim končal predkazenski postopek. V Sloveniji so na zatožni klopi Janša, Ivan Črnkovič, Jože Zagožen, Tone Krkovič in Walter Wolf.

Berglundov vir nekdanji svetovalec Patrie Erkki Heinilä

Berglund je v drugem delu dokumentarca spomnil na oddajo leta 2008, v kateri je tedanjega slovenskega premiera Janeza Janšo obtožil, da je od podjetja Patria prejel podkupnino. Kot je navedel, ga je Janša zaradi obtožb tožil, slovensko sodišče pa je razsodilo, da morata YLE in Berglund Janši plačati odškodnino v višini 15.000 evrov ter v več medijih objaviti popravek.

Finski novinar je danes napovedal, da popravka ne namerava objaviti, saj po njegovem mnenju finske svobode govora ne morejo omejevati v Sloveniji.

Berglund je v današnji oddaji predstavil tudi sogovornika, ki je prispeval ključne informacije za pripravo prve oddaje iz leta 2008. To je nekdanji svetovalec Patrie Erkki Heinilä, ki je proti njej pričal tudi v primeru korupcijskega procesa za posel v Egiptu. V tokratni oddaji je poleg omenjenega Berglundovega vira sicer nastopil tudi slovenski novinar Blaž Zgaga, ki je finskemu novinarju govoril zlasti o trgovini z orožjem v 90. letih.

Izseki dokumentarca:

Novinar: "Smo resnično lahko mnenja, da je notranji minister prekinil preiskavo v zadevi Patria in da je dobival ukaze od premierja?"

Bojan Potočnik: "Resno mislim. Nimam nobenih dokazov, a sem skoraj prepričan, da je bilo tako. Na podlagi vsakdanjega življenja vemo, da je za vsako ministrsko odločitev vprašal premierja."

...

Novinar: "Videl sem dokumente, ki razkrivajo, da je denar šel prek Riedl Handelsgesellschafta na Dunaju do vas. En odstotek posla s Patrio. Zakaj?"

Jure Cekuta: "To ni povsem točno. Gospoda Riedla poznam že dolgo časa in sem se z njim srečeval, a nikdar nisem bil z njim tako povezan, da bi kaj prihajalo iz Patrie."

Novinar: "Vendar kako razložiti to, videli smo dokumente, ki razkrivajo, da je bil denar prek njega prenesen na vas?"

Jure Cekuta: "Z izjemo slik in posla z umetninami, tega ni bilo. Ne vem, morda je kdo uporabil moje ime. Kot sem vam povedal, morda sem lahko pomagal, ali pa je kdo rekel, da pozna Cekuto in da gredo lahko do mene, jaz pa naj bi pokazal svetu. Ne vem. Lahko bi bilo tako."

...

Novinar: "Kako je bilo tu v Sloveniji?"

Blaž Zgaga: "Težko, zelo težko. Pravzaprav je najtežje predvsem to, da sem po treh letih še vedno samostojni novinar. Ni mogoče, da bi dobil novinarsko službo v Sloveniji, ker se vsi bojijo zgodb, ker mediji … samocenzura je še vedno temeljni del slovenskih medijev."

Blaž Zgaga: "Imamo veliko dokumentacije o ogromnih plačilih, tudi s slovenskih vojaških skladišč. Več tisoč ton orožja je izginilo. Je tudi veliko izjav, ki jih je podala hrvaška stran. In to mu je prineslo milijone. Parlamentarna finančna preiskava pa je odkrila zgolj 10 tisoč nemških mark na obrambnem ministrstvu. Drugod še vedno iščemo odgovor na vprašanje, kje je končal denar. Janša se na vprašanje nikdar ni odzval. Vprašanje se v zadnjih 20 letih postavlja znova in znova in znova in upam, da bo nekoč razložil Slovencem in tudi Hrvatom in Bošnjakom, ki so za orožje plačali preveč."

Blaž Zgaga: "In kaj je (Janša, op. p.) ugotovil? Iz mnogih različnih izjav nekdanjih politikov ali od bivšega predsednika republike vemo, da obrambni minister in notranji minister nista spoštovala drugih državnih inštitucij. Imela sta nadzor na obveščevalnoo službo, veliko moči, veliko denarja je bilo vpletenega in sta kar ignorirala parlament in predsednika države.

Kaj sta se naučila? Da lahko to storita. Lahko opravita popoln zločin. Dobita veliko denarja in varna pred policijo, ker je policija pod nadzorom, ker je obveščevalna služba pod nadzorom, pod poveljem."

Blaž Zgaga: "Res sem zasičen s temi zgodbami o tihotapljenju orožja, ker pravzaprav zadnjih 20 let oziroma celo kariero, kadarkoli sem raziskoval karkoli, in ko sem raziskoval dovolj globoko, so se vedno pojavljala ista imena. To, da še dvajset let kasneje ta vprašanja nimajo odgovorov, je veliko breme za to državo … znova in znova in samo upam, da se bo nekoč končalo."