Opozicijska voditeljica Cipi Livni je ob začetku razprave dejala, da Izrael potrebuje "temeljit premik v svojih gospodarskih in socialnih prioritetah". Ulica je te težave izpostavila, sedaj pa je treba ukrepati, saj v Izraelu ni socialne pravičnosti, je še poudarila po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Razprave v parlamentu se ne udeležujeta niti premier Benjamin Netanjahu, ki je zaradi protestov že obljubil spremembe, niti finančni minister Juval Steinitz. Odziv vlade bo predstavil minister brez listnice Benny Begin.

Parlament se je na zasedanju sestal po mesecu dni protestov proti visokim cenam hrane, stanovanj, izobraževanja in zdravstvene oskrbe, v okviru katerih je spremembe na ulicah zahtevalo več sto tisoč Izraelcev. Tudi ob začetku današnje razprave se je okoli 500 protestnikov odpravilo iz središča mesta proti parlamentu. Pri tem so vzklikali, da hočejo socialno pravičnost, mahali s črnimi zastavami in plakati, na katerih je med drugim pisalo: "Izrael 2011: Bogata država z revnimi državljani".

Ko so prišli do parlamenta, so se pognali v tek proti vratom, a so jih policisti in varnostniki porinili nazaj. Protest so nato preselili v bližnji park.

Nemiri so se v Izraelu začeli sredi julija, ko so nezadovoljni Izraelci v premožnem predelu Tel Aviva postavili šotore in s tem ponazorili nezmožnost nakupa stanovanja v mestu. Protest se je kmalu razširil v širše gibanje, ki je izražalo nezadovoljstvo zaradi visokih življenjskih stroškov in razlik v prihodkih. V okviru protestov se je na ulicah po vsem Izraelu 6. avgusta zbralo najmanj 250.000 ljudi, ki so uprizorili največji socialni protest v zgodovini Izraela, še piše AFP.