51 odstotkov vprašanih je medtem menilo, da bi bilo težave kapitalizma moč rešiti z več reguliranja in reformami. Povprečno 23 odstotkov vprašanih v vseh državah pa je menilo, da je kapitalizem preveč pomanjkljiv in da je potreben nov ekonomski sistem.

Le v ZDA in Pakistanu je bila več kot petina vprašanih mnenja, da kapitalizem v svoji trenutni obliki deluje dobro, ugotovitve raziskave, ki je bila izvedena med junijem in oktobrom in je zajela dobrih 29.000 ljudi, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

"Zdi se, da padec Berlinskega zidu leta 1989 ni bil velika zmaga za liberalni kapitalizem, kot se je takrat zdel - še posebej po dogodkih v zadnjih 12 mesecih," je ugotovitve raziskave komentiral Doug Miller, vodja raziskovalne družba GlobeScan, ki je sodelovala pri izvedbi raziskave.

V raziskavi so preverjali tudi podporo razpadu Sovjetske zveze, ki ga je kot dobrega označilo 54 odstotkov, kot slabo pa 22 odstotkov vprašanih. Podpora razpadu je bila najvišja v ZDA, 81-odstotna, in v Zahodni Evropi, še posebej v Nemčiji, 79-odstotna, Veliki Britaniji, 76-odstotna, in Franciji, 74-odstotna.

Med nekdanjimi članicami Varšavskega pakta pa je bila podpora razdeljena. Večina Rusov, 61 odstotkov, in Ukrajincev, 54 odstotkov, je razpad Sovjetske zveze označila za slabo stvar. Po drugi strani pa je 80 odstotkov Poljakov in 63 odstotkov Čehov razpad Sovjetske zveze označilo za dobrega.