Odhodki proračuna se bodo tako povečali za 60,5 milijona evrov, proračunski primanjkljaj pa naj bi narasel z ena na 1,2 odstotka bruto družbenega prihodka (BDP).

Ministrstvo za promet je letos ustanovilo direkcijo za vodenje investicij javne železniške infrastrukture, ki bo namesto javne agencije za železniški promet financirala gradnjo in modernizacijo železnic, agencija pa bo opravljala nadzorne in varnostne naloge.

»Javne finance stabilne«

»Sredstva, ki so bila namenjena agenciji, je bilo treba vključiti v proračun. Kar se tiče celotnega javnofinančnega položaja, se stvari ne spreminjajo,« je na novinarski konferenci po seji vlade povedal finančni minister Andrej Bajuk.

Druga pomembna sprememba v rebalansu državnega proračuna je dokapitalizacija NLB, ki je potrebna zaradi odkupa in pripojitve NLB Domžale, NLB Koroške banke in NLB banke Zasavje ter zaradi širitve na tuje trge. Vir zanjo bo po napovedi ministra Bajuka kupnina za prodajo večinskega državnega deleža v Slovenski industriji jekla.

Prihodki proračuna bodo po rebalansu ostali pri 7,76 milijarde evrov, odhodki pa se bodo z napovedanih 8,87 milijarde evrov zvišali za 60,5 milijona evrov, kar pomeni 0,2 odstotka BDP.

Minister Bajuk je včeraj zagotovil, da se zaradi tega ne bo povišal skupni primanjkljaj države, ki je prikazan v programu stabilnosti, saj so bile vanj za letos že vključene predvidene investicije na področju železnic.

»Vlada predvsem zapravlja«

V času dobrih gospodarskih razmer se primanjkljaj povečuje, namesto da bi varčevali in privarčevani denar namenili za investicije, na kar nas je opozorila tudi evropska komisija, pravi poslanec SD Milan M. Cvikl.

»V času te vlade se predvsem zapravlja, nimamo pa dovolj denarja za vlaganja v železnice, zato je bilo potrebno povečati primanjkljaj pod črto, kar je slabo,« trdi Cvikl.

Kritičen je tudi do državne dokapitalizacije NLB, saj mora vlada po njegovem z javnimi sredstvi dokapitalizirati zasebno delniško družbo.

»Država mora zaradi napačnega usklajevanja ministra Bajuka z belgijsko solastnico KBC dodajati denar v NLB. To so vse slabe poteze, zanimivo pa je, da se tega niso upali narediti pred nedeljskim govorom premiera o uspehih vlade,« ugotavlja Cvikl.