"Prevozniki smo se znašli v izjemno težkem položaju. Doslej so na italijanski strani v dveh letih - toliko časa že opozarjamo na problem tudi slovensko vlado - začasno zadržali več kot 30 tovornjakov, prav v zadnjem obdobju pa sedem. Meja naj bi bila odprta. Vsi prevozniki imajo evropske licence, živčni so in komaj jih še mirimo. Grozijo z zažiganjem gum in celo tovornjakov na meji. Nekateri predlagajo povračilne ukrepe. Očitno bosta morala posredovati predsednika države in vlade," je ogorčen in zaskrbljen Andrej Klobasa, predsednik sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Poudaril je, da bodo prevoznike lahko mirili le do 25. julija zvečer, ko naj bi o tem problemu razpravljali v Bruslju.

Odredba, da ni treba imeti dovolilnic za prevoz blaga iz Evropske unije v države tretjega sveta, je stara že več kot 15 let, pravijo predstavniki obrtno-podjetniške zbornice. "Tovornjake zadržujejo toliko časa, dokler ne plačajo kazni. V reševanje problema se je vključilo tudi naše ministrstvo za promet, vendar italijanska stran ni pripravljena, da do razjasnitve pravnega zapleta ne bi ovirala slovenskih avtoprevoznikov. Še posebno težko je za manjše avtoprevoznike, ki jim tako zasežejo večji del voznega parka," je dodal Bojan Pečnik, sekretar sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.

Ivan Majer, avtoprevoznik iz Lenarta, je eden tistih, ki so mu začasno zadržali tovornjak. "Ustavili so me pri Benetkah in pregledali tovor. Peljal sem ga iz Španije na Hrvaško. Z vlečnim vozilom so mi tovornjak odvlekli na parkirišče na nekdanjem prehodu Vrtojba - Štandrež, kjer ga zdaj lahko gledam za mrežo. Takoj po začasni zaplembi sem odšel v Benetke, nato so me poslali v Treviso na prefekturo. Doslej sem bil tam že petkrat, vendar še vedno nisem nič opravil. Pravijo, da me lahko kaznujejo s 3000 do 17.000 evri. Kazni ne bom plačal, ker za to nimam denarja in nisem naredil prekrška," je povedal Ivan Majer, ki ima doslej že več kot 10.000 evrov stroškov in razmišlja tudi o najbolj črnem scenariju. Na ministrstvu za promet smo izvedeli, da bodo pravico za avtoprevoznike iskali na evropskem sodišču, če iz Bruslja prihodnji teden ne bo ugodnih rešitev.