"To ne pomeni, da se bodo problemi rešili sami od sebe, potrebnega bo veliko dela in potrpežljivosti, da bi ta vprašanja v prihodnosti zaprli. Tisto, kar je v veliko pomoč, da bomo pri tem uspešni, pa je prav evropski okvir," je dejal Janša na hrvaški strani mejnega prehoda Obrežje.

Janša in Sanader tudi o Jorasu in cvetličnih koritih (video)

Hrvaški premier pa je poudaril, da si bo uradni Zagreb prizadeval urediti odprta dvostranska vprašanja v prijateljskem duhu. Današnje srečanje na meji in pobudo Sindikati brez meja je označil kot korak naprej v približevanju in partnerstvu med državama in narodoma.

"Predvsem vam moram povedati, da odnosov med državama in njihov razvoj ne more narekovati noben posameznik, ne Joško Joras ne kdorkoli drug. Tako Slovenija kot Hrvaška imata pristojne ustanove, skupni komisiji ter politično voljo in odločnost za iskanje rešitev, ker gre za prijateljski državi," pa je Sanader odgovoril na vprašanje, kako komentira dogajanje zadnjih dni ob Dragonji.

"Da ne bi bil Joras v prvem planu, srečanje dveh sindikatov iz Slovenije in Hrvaške pa pobuda v drugem, sva premier Janša in jaz danes prišla podpret pobudo Sindikati brez meja. Pričakujem, da jutri, ko bo Hrvaška vstopila v EU, ne bo meje med Hrvaško in Slovenijo. To je cilj, na katerem si želimo delati," je še dejal Sanader.

Janša za bolj propustno mejo s Hrvaško

Predsednik slovenske vlade je v odgovoru na isto vprašanje izpostavil, da se Evropa nahaja v zgodovinskem obdobju pozitivnega napredka, ko meje padajo. Dodal je, da "ne podpira postavljanja kakršnihkoli zaprek, korit ali česarkoli, ki pelje v drugo smer". "Vsi koraki, ki peljejo k tem, da bi bila hrvaško-slovenska meja bolj propustna in bolj evropska, si zaslužijo podporo," je še dejal.

Kot je ocenil, je v teku drugi resni poskus ureditve meddržavne meje od osamosvojitve obeh držav. "Dobro bi bilo, da strokovnjakom pustimo nekaj časa za delo, ker je ozračje za to delo zelo pomembno. Pričakujem, da bo ta poskus uspešen," je odgovoril Janša na novinarsko vprašanje o mednarodnem pravosodnem posredovanju pri urejanju mejnega spora.

Najboljši odgovor na to vprašanje je najino današnje srečanje, je odgovoril Sanader. "Mi smo se zmenili, da bomo šli pred mednarodno pravosodno telo. Bil je predlog s slovenske in potem s hrvaške strani, na Bledu pa smo se govorili o tretji rešitvi - kompromisu. Zadeve potekajo v dobri smeri in ne bi okrog tega delal problemov," je izjavil Sanader. Poudaril je pomembnost srečanja meddržavnih komisij o meji ter je dodal, da državi delata tudi na urejanju ostalih sporov.

Pemiera nista imela dvostranskih pogovorov

Oba premiera sta najprej nagovorila udeležence srečanja, ki sta ga pripravili Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in Zveza samostojnih sindikatov Hrvaške (SSSH), nato pa sta se pomešala med sindikaliste. Dvostranskih pogovorov nista imela, sta pa dala izjavi za medije.

Janša je v nagovoru izpostavil problem približno 8000 hrvaških delavcev, ki dnevno prihajajo na delo v Slovenijo. Dodal je, da je morda še najbolj v njihovem interesu, da bo meddržavna meja vse bolj propustna ter da bo sodelovanje čim večje. "Želim vsem tistim delavcem, da bi evropski okvir, ki zagotavlja vsaj približno enake pogoje dela in plačila, čim prej zaživel v praksi," je izjavil slovenski premier.

Predsednika obeh sindikatov sta povabila na čim prejšnje srečanje predstavnikov ministrstev za delo, ki naj bi začeli urejati problematiko dnevnih migrantov. Premierom sta sporočila, naj resno dojameta zahteve, ki so jih poslali delavci na nedavnih množičnih protestih v Ljubljani in Zagrebu.

"Delavci naj imajo plače, kot premierji"

Predsednica Zveze samostojnih sindikatov Hrvaške Ana Knežević je med drugim spomnila na nedavno Janševo izjavo, da ima desetkrat manjšo plačo kot francoski predsednik Nicolas Sarkozy: "Prosim oba premiera, naj si prizadevata za to, da bosta njuni plači bosta takšni, kot jo ima Sarkozy, medtem pa naj bodo delavske plače takšne, kot sta sedanji premierski."

Predsednika obeh vlad smo povabili na današnje srečanje, ker oba lahko usodno vplivata na življenje delavk in delavcev, je dejal Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič. Sodelovanje med sindikati pa je nujno, ker "kapital ne pozna meja, dobički pa se požvižgajo na schengensko mejo". Dodal je, da za delavce in sindikate meja dejansko obstaja, sicer pa zagotovo ni ovira za njihovo dobro sodelovanje.

Srečanja so se udeležili tudi slovenska ministra za gospodarstvo in za delo, Andrej Vizjak in Marjeta Cotman, ter hrvaški minister za gospodarstvo, delo in podjetništvo Damir Polančec.