Premier Janša je po izglasovani zaupnici izrazil tudi razočaranje nad opozicijo, ki se po njegovem mnenju ni uspela ograditi od "blatenja države v tujini". Janša upa, da bo odslej "izvoz laži v tujino nekoliko manjši, v nasprotnem primeru so na voljo enake možnosti, kot so bile prejšnji torek."

Janša: Vlada bo okrepila boj proti tajkunsko-političnim navezam

Vlada bo namenila tudi posebno pozornost drugi fazi privatizacije ter okrepila boj proti "tajkunsko-političnim povezavam, ki s kriminalnimi dejanji še naprej razpredajo lovke po celotnem nacionalnem tkivu in brezsramno bogatijo."

Premier Janez Janša je pri obrazložitvi zahteve o glasovanju o zaupnici vladi poudaril, da se v tujini v povezavi s Slovenijo pojavljajo tri teme, in sicer da vlada cenzurira medije in je nevarna za prihodnost EU, da vlada krši človekove pravice Romov in t.i. izbrisanih. Premier je očitke zavrnil in ocenil, da tujina dobiva izkrivljene informacije, ki prihajajo le iz Slovenije. "Slovenija ne krši pravic Romov, vlada ne kontrolira medijev in teza, da je izbrisala 18.000 ljudi, ni resnična," je dejal Janša.

Premier napadel novinarsko peticijo zoper cenzuro

Ko je bila SDS v opoziciji, svet ni obkrožila obtožba, da Slovenija ne zasluži članstva v EU, je poudaril premier, ko je govoril o novinarski peticiji zoper cenzuro. Sedaj pa je šel v Evropo in svet apel, da Slovenija predstavlja grožnjo za sedanjost in prihodnost EU, je dodal in se vprašal, ali lahko v takšnih pogojih vlada dobro dela. "Potrošiti moram veliko časa, da evropskim novinarjem pojasnim, da temu ni tako," je pojasnil.

Janša je še predstavil gradivo, kjer je navedeno, da dve največji opozicijski stranki obvladujeta večino slovenskih medijev. In sicer preko Bojana Petana, ki je član LDS in predsednik uprave DZS, medije, kot so Dnevnik, Direkt, Stop, Nedeljski dnevnik, Jana, Stop, Lady, Hopla, Eva in Obrazi.

Največja opozicijska stranka SD pa preko predsednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota, ki je član SD, obvladuje Delo, Slovenske novice, Večer, Nedelo, Total tedna in 7 dni.

Poslanci LDS in SNS niso poslušali govora Janeza Janše

Po poslanskih vprašanjih je državni zbor začel razpravo o vloženi zaupnici vladi, na koncu katere bo znano, ali vlada premiera Janeza Janše med poslankami in poslanci še uživa zadostno zaupanje. Poslanci LDS in SNS ter nekateri drugi opozicijski poslanci so se odločili, da premierjevega govora ne bodo poslušali.

Glasovanje v prid zaupnici so napovedali v koalicijskih SDS, NSi, SLS in tudi DeSUS, podporo zaupnici je napovedala tudi poslanka madžarske narodne skupnosti Maria Pozsonec. V opoziciji Janševo potezo vidijo kot "preverjanje koalicijske enotnosti" in so jo ocenili za neodgovorno, napovedi podpore pa iz opozicijskih vrst ni bilo slišati.

Janša je zahtevo v DZ vložil v četrtek pozno zvečer, v njej pa je kot utemeljitev zapisal, da je v nastalih razmerah uspešno delo vlade pri vodenju EU in ostalih strateških projektih ogroženo. Kot je navedel, mora vlada v času največjih naporov v tujini odgovarjati še na nesmiselne obtožbe, ki tja prihajajo iz Ljubljane.