Nosilec projekta po zagotovilih Podobnika ni nobena stranka ali skupina znotraj kakšne stranke, temveč skupina občanov, v kateri naj bi sodelovali številni eminentni strokovnjaki, ki pa, kot pravi Podobnik, ne želijo biti imenovani. >Skupina občanov" sicer pričakuje polno podporo SNZ, podporo in sodelovanje pa si menda obetajo tudi od lokalnih odborov SLS, SNS in NSi.

Glede na prve odmeve, pa bodo težko pridobili podporo vodstev večine parlamentarnih strank oziroma poslanskih skupin. Tako nad idejo niso navdušeni niti v SLS. Po mnenju vodje poslanske skupine Jakoba Presečnika (ta sicer najnovejše Podobnikove napovedi včeraj še ni poznal) SLS v ta projekt po vsej verjetnosti ne bo vstopila temveč bo nadaljevala s prizadevanji za sprejem resolucije, za katero so dali pobudo prav oni. Da je treba odprta vprašanja s Hrvaško reševati z dialogom, sta poudarila tako vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko kot vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat. Ob tem je slednji spomnil, da nobena članica EU doslej ni razmišljala o referendumu o vstopu nove članice.

"To je nesprejemljiva politika," je napoved referenduma komentiral poslanec SD Aurelio Juri, ki upa, da bosta odločen ne Marjanu Podobniku povedala tako zunanji minister Dimitrij Rupel kot predsednik vlade Janez Janša in da se bo Podobnik kot koalicijski partner tega držal. "Ni sprejemljivo, da bi kakorkoli ovirali proces širitve EU zaradi notranjih zahtev do soseda, kot bi kot nesprejemljivo ocenili, če bi kdorkoli to počel na naš račun," je še dodal Juri. Tudi vodja poslanske skupine LDS Jožef Školč osebno pobude Marjana Podobnika ne podpira, vodja poslanske skupine nevezanih poslancev Matej Lahovnik pa je spomnil, da je na pogovoru s predsednikom vlade izpostavil, da so odnosi s Hrvaško tista tema, kjer je potreben skupni dogovor med opozicijo in pozicijo. Predsednik vlade se je strinjal, da bo na tem področju prišlo do poskusa usklajenega delovanja parlamentarnih strank in Lahovnik pričakuje, dado enostranskih pobud, pri katerih so notranjepolitični interesi pred nacionalnimi, ne bo prihajalo.

Zanimivo pa je, da velikega navdušenja nad omenjeno pobudo tudi predsednik nacionalistov Zmago Jelinčič včeraj ni kazal. Napovedal je sicer, da bo SNS vsekakor poleg, če Podobnik in njegovi mislijo zares, a ker navedbe predsednika Slovenske narodne zveze kažejo, da ne ve niti, kako naj bi referendum izgledal, kakšno naj bi bilo referendumsko vprašanje…, vidi Jelinčič Podobnikov projekt zgolj kot še eno od eskapad, ki se jih poslužujejo v SLS, ko jim javnomnenjska podpora pada.