Tragedija se je zgodila med prerivanjem zabave željne mladine, ko se je podrla varnostna ograja, v gneči pa je nato množica do smrti pomendrala tri dekleta. Katarina in Natalija sta umrli na kraju tragičnega dogodka, Anja pa je nekaj dni kasneje poškodbam podlegla v bolnišnici.


Kdaj bo sojenje?


Čeprav so zaradi suma kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti takoj priprli lastnika diskoteke Roberta Tomaža Zavašnika, ki ga je nato sodišče po treh mesecih spustilo na prostost, tragični dogodek še vedno ni dobil sodnega epiloga. In prav nič ne kaže, da ga kmalu bo. Šele v teh dneh se namreč končuje preiskava na ljubljanskem okrožnem sodišču, kjer so se vse leto ukvarjali predvsem z zasliševanjem številnih prič dogodkov pred Lipo. Po zaslišanjih je sodišče zaprosilo še za mnenje izvedenca varnostne stroke, ki naj bi odgovoril na vprašanje, ali je bilo varovanje prireditve ustrezno. Sodišče bo nato spis vrnilo tožilstvu in Tatjana Devčič Svetek, pristojna tožilka v tem primeru, se bo morala odločiti, ali bo proti Zavašniku vložila obtožnico. Za očitano kaznivo dejanje mu grozi do osemletna zaporna kazen.

Šele nato se bo lahko začelo sojenje, ki naj bi pokazalo, ali je Zavašnik odgovoren za tragični dogodek, ki je močno odmeval v javnosti. Lastnik Lipe je krivdo za tragedijo ves čas zavračal, med trimesečnim bivanjem za rešetkami pripora na Povšetovi pa je opozoril, da so povzročitelji tragedije še vedno na prostosti in da policija tistega večera ni prišla pravočasno naredit reda.



Izkoriščal neučinkovitost


Zavašnik je tudi zatrdil, da je Lipa delovala varno in v skladu s predpisi, vendar se je pokazalo, da so pristojni organi zaradi številnih nepravilnosti v minulih letih sprožili vrsto postopkov. Resnici na ljubo je treba dodati, da so postopke proti Zavašniku oziroma njegovemu podjetju Roto kar v 45 primerih ustavili na podlagi zakona o aboliciji, dejstvo pa je tudi, da Zavašnik ni plačal niti globe v edini pravnomočno končani zadevi, ko bi moral zaradi kršitve zakona o varstvu in zdravju pri delu poravnati 300.000 tolarjev kazni.

Zgovorne so tudi ugotovitve policistov, ki so v ovadbi zaradi smrti treh deklet zapisali, da se je lastnik lokala »izkazal« kot zelo iznajdljiva oseba, saj je kljub izrečenim ukrepom, prepovedim in brez ustreznih dovoljenj vztrajno organiziral različne prireditve. Najbolj srh zbujajoča ugotovitev tožilstva in policije pa je, da Zavašnik tudi po grozljivem stampedu pred svojim lokalom ni niti pomislil, da bi Lipa za nekaj časa zaprla vrata. Še po tragični smrti najstnic je namreč objavil reklamo za zabavo v Lipi takoj naslednji večer, z vodstvom družbe Enigma, ki je diskoteko varovala brez licence, pa se je dogovarjal za nadaljnje varovanje. Konec delovanju lokala je tako prinesla šele odločitev zaposlenih, ki so zaradi spoštovanja do umrlih deklet in brez vednosti lastnika novo zabavo odpovedali.