Ta je lani novembra v Šiški začel graditi novo telekomunikacijsko omrežje, ki omogoča trenutno najhitrejši prenos neomejene količine podatkov prek interneta, govorno in videotelefonijo prek spleta ter kabelsko televizijo. Zato je moral razkopati ceste, ki pa jih po oceni nadzornikov še do danes ni dobro obnovil.

"Gratel v zemljo namesto treh cevi vgrajuje enajst, s čimer presega širino trase kabelske kanalizacije. Cest ne obnovi v skladu z dovoljenji za zapore in pogodbo, kar vpliva na višino cene služnosti, predvsem pa na izvedbo in obseg sanacije, kasneje pa bo to vplivalo tudi na stroške vzdrževanja," je v poročilu o delu Gratela zapisal predsednik delovne skupine Franc Možina. Direktor Gratela Drago Štrafela je očitke nadzornikov zavrnil in še enkrat zatrdil, da vse dela v skladu s soglasji in tehnično dokumentacijo. Več pa ni želel povedati, saj želi poročilo najprej preučiti, nato pa ga bo bolj podrobno komentiral. Enako je odgovoril tudi Gregor Kos, vodja službe za odnose z javnostmi v MOL, ko smo ga vprašali, ali bo MOL proti Gratelu uvedel kake sankcije in ali mu bo dovolil graditi omrežje v drugih delih mesta.

Gratel je sicer v Šiški že začel priključevati na omrežje, čeprav še ni končal z obnovo cest. Hkrati pa že povezuje optični centrali v Šiški in Črnučah, kar mu je s podpisom nove pogodbe omogočila županja Danica Simšič. Avgusta je za polaganje optičnega kabla za Bežigradom, v središču in Mostah iztržila 80 milijonov tolarjev. A preden se bo lahko Gratel lotil drugih delov Ljubljane, bo moral dobiti še soglasje oddelka za gospodarske javne službe in promet MOL, da je dobro obnovil ceste v Šiški. Glede na poročilo delovne skupine, jim MOL zelene luči še ne bo kmalu prižgal. Štrafela je sicer napovedal, da bodo delali, dokler se temperature ne bodo spustile pod ničlo.