Zato tudi ni presenetljivo, da bodo mestni svetniki na oktobrski seji mestnega sveta sprejemali že drugi letošnji rebalans proračuna. Iz predloga rebalansa je jasno, da so mestni uradniki znižali pričakovanja o tem, koliko nepremičnin bodo letos prodali, saj pričakujejo, da bodo s prodajo zaslužili le še 16,7 milijona evrov. Toda tudi ta znesek se v primerjavi s polletno realizacijo prodaje še vedno zdi preveč optimističen.

Pričakujejo oživitev nepremičninskega trga

Tudi osnutka proračunov sta zastavljena v tem duhu, še več, mestna občina praktično pričakuje ponoven razcvet nepremičninskega trga, saj naj bi prodala za 31,8 milijona evrov nepremičnin, leta 2014 pa za 33,3 milijona. Jožef Murko iz nepremičninske agencije Dodoma bi bil vesel, če bi šlo gospodarstvo v prihodnjih dveh letih navzgor in bi tudi trg nepremičnin spravilo v tek, a pravi, da nobeni kazalniki ne kažejo, da lahko pričakujemo izboljšanje gospodarske situacije. "Vedno pravim, da je trg nepremičnin zgolj odraz gospodarstva, saj če ljudje nimajo služb, nimajo denarja, če podjetja propadajo ali manjšajo proizvodnjo, potem si ne morejo privoščiti nakupa nepremičnin," je pojasnil Murko.

Mestna občina polaga največ upanja v prodajo skupine nepremičnin na Rudniku nasproti trgovskega središča E.Leclerc. Skupna vrednost teh stavbnih zemljišč je v osnutku proračuna za prihodnje leto ocenjena na več kot 30 milijonov evrov. Samo s prodajo osmih večjih zemljišč na Rudniku, ki ležijo drugo zraven drugega, bi se tako mestna občina krepko približala cilju, ki si ga je zastavila. A poudariti je treba, da občina ta zemljišča prodaja že vsaj pet let, pa zanje doslej ni našla kupcev. Vse do lanskega leta jih je prodajala kot celoto, zanje pa je zahtevala 17,7 milijona evrov.

A cenitev teh stavbnih zemljišč je še bolj zanimiva, če jo pogledamo skozi prvotni letošnji proračun ter januarski rebalans in predlog oktobrskega rebalansa. Izkazalo se je, da občina v prvotni načrt razpolaganja z nepremičninami ni vključila prodaje omenjenih zemljišč. V januarskem rebalansu je ta zemljišča začela prodajati vsako zase, njihove orientacijske cene pa so identične tistim, ki jih predvidevata proračuna za leti 2013 in 2014. Vendar oktobrski rebalans letošnjega proračuna, ki ga bodo svetniki potrjevali skupaj s proračunoma za prihodnji leti, prav tako predvideva prodajo vsakega zemljišča zase, vendar po dvakrat nižji ceni kot prihodnje leto.

Na mestnem oddelku za nepremičnine so pojasnili, da gre za orientacijske cene in da so v drugem rebalansu letošnjega proračuna navedli nižje vrednosti zemljišč, da uravnotežijo proračunske prihodke in odhodke. Zakaj proračuna za prihodnji leti znova predvidevata dvakrat višje vrednosti zemljišč, na občini niso podrobno pojasnili. Poudarili so, da gre za orientacijske vrednosti in da se bodo te lahko spremenile. Ob tem so še zagotovili, da bo mestna občina pred prodajo naročila tudi uradno cenitev nepremičnin na Rudniku, kar pomeni, da cene, ki so navedene v proračunih, niso zavezujoče. Ob tem velja omeniti, da je mestna občina skoraj vse nepremične prodala po ceni, ki je bila enaka orientacijski vrednosti ali višja od nje.

V Zadobrovi odveč dve občinski stavbi

Jasno je, da če občina kupcev za zemljišča na Rudniku ne bo našla po letošnji znižani ceni, jih bo še manj verjetno našla prihodnje leto za dvakrat višjo ceno. Nepremičninar Murko pa svari, da občina s povišanjem cen zemljišč na Rudniku lahko odvrne potencialne kupce, saj "tudi investitorji niso nori". Pojasnil je, da vrednost zemljišč na Rudniku ni povsem enaka drugim zemljiščem z enako namembnostjo, saj imajo investitorji z gradnjo na Rudniku dodatne stroške zaradi barjanskih tal, ki poleg tega tudi slabo vplivajo na komunalno infrastrukturo, kar po njegovem mnenju znižuje vrednost zemljišč.

Občina bo proračun v prihodnjih dveh letih poskusila napolniti tudi z denarjem od prodaje občinskih stavb oziroma delov stavb. Največ bi zaslužila s prodajo stavb na Zadobrovški 1 in 88, na Mestnem trgu 15 in Poljanski cesti 97. Zadnja stavba je bila nekaj časa v igri za selitev materinskega doma, a se je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve pozneje odločilo za drugo stavbo na Jarški cesti.

Tudi stavba na Mestnem trgu 15 je nepremičninskemu trgu že znana. Občina jo je namreč v mandatu županje Vike Potočnik leta 2001 kupila, jo obnovila, a prostori so bolj kot ne samevali. Nato so se leta 2008 na občini odločili, da bodo stavbo prodali, a do sedaj morebitnih kupcev stavba v samem središču mesta ni zamikala.