Končnega obračuna še ni

Včerajšnja svečanost se je zgodila natanko teden dni po tem, ko se je gradbeno podjetje Stavbar gradnje dokončno zlomilo in šlo v stečaj. Dom pod gorco je gradilo Stavbarjevo hčerinsko projektantsko podjetje Velt Stavbar, ki ga je investitor uradno izbral zato, ker je ponujal najhitrejši rok in najugodnejšo ceno izvedbe (4,7 milijona evrov). Po besedah Irene Hedl, direktorice Doma pod gorco, celotna naložba tehta 11,7 milijona evrov, končnega obračuna pa še niso opravili.

O tem, kolikšno poslovno škodo je utrpel Dom pod gorco zaradi zamude gradbenih del, Hedlova ni marala govoriti, češ da tega podatka še nima. Ker pa je izhodiščna cena oskrbnega dne 23,5 evra, v domu pa je prostora za skupno 198 starostnikov, je mogoče izračunati, da so zaradi zamude utrpeli blizu 700.000 evrov izpada prihodkov.

V gradbeni stroki marsikdo zelo dvomi o kakovosti gradnje objekta. Po poročanju Večera naj bi se med gradnjo večkrat spreminjale specifikacije predvidenih materialov, zato da bi se nižali stroški gradnje. Tudi fasada je zdaj drugačna, kot je bila predvidena. Hkrati so bila dela izpeljana malomarno, zato objekt konec decembra ni prestal tehničnega pregleda in ga je bilo treba ponoviti.

Podizvajalci še čakajo na poplačilo

Zdaj je zavrelo tudi med podizvajalci, med katerimi jih približno dve tretjini naj ne bi prejelo niti polovičnega plačila in so se zato že konec leta prišli množično pritoževat investitorju. Hedlova je včeraj trdila, da je Dom pod gorco tekoče plačeval Veltu Stavbarju za opravljena dela, zakaj ta ni poplačal podizvajalcev, pa ji ni znano.

Miroslav Temnik, direktor Stavbarja Gradenj, se včeraj ni udeležil odprtja, so pa se na zaplet že poprej odzvali v Gradbenem podjetju Ptuj iz skupine MTB, ki je bil gradbeni izvajalec Velta Stavbarja. Tomaž Denk, direktor omenjenega podjetja, je krivdo za dodatno zamudo zvalil na podjetje Elektro Tabga, ki je imelo neposredno pogodbo z investitorjem za izvedbo elektroinštalacijskih del in ki se na projektu nikoli ni držalo dogovorjenih rokov. Hkrati je poudaril, da podizvajalcev niso zmogli poplačati zato, ker družba Dom pod gorco noče opraviti primopredaje in narediti končnega obračuna.