Po besedah Kapuna so 14. marca policisti specializirane enote za nadzor prometa avtomobilski cesti proti Kopru sledili vozniku motornega vozila znamke audi, ki je kršil cestnoprometne predpise. Zaradi suma hujših kršitev predpisov sta se policista zapeljala za njim, nekatera ravnanja voznika posnela, na določenih odsekih pa tudi izmerila hitrost, je povedal prvi prometni policist. Ob tem je medijem predstavil tudi posnetek vožnje omenjenega vozila, ki ga je posnel sistem provida.

Policija je voznika ustavila na cesti proti Novi Gorici, kjer je bila ugotovljena tudi identiteta voznika. Po pregledu posnetkov, je policija ugotovila, da je voznik kršil 30. člen zakona o varnosti cestnega prometa, saj je vozil z neprilagojeno hitrostjo. Zagrožena kazen za takšen prekršek pa je 460 evrov globe in šest kazenskih točk, je pojasnil Kapun.

Po njegovih besedah ni šlo za lovljenje voznika, ker pri hitrosti med 160 in 170 kilometri na uro tudi ni šlo za bežanje. Najvišja veljavna izmerjena hitrost za vozilo je bila 166 kilometrov na uro. V nekem trenutku je sistem zabeležil tudi hitrost 171 kilometrov na uro, vendar pa po besedah Kapuna ni šlo za veljavno meritev.

Vodja prometne policije ni imel podatkov o tem, ali so bili potniki v avtomobilu privezani. Sicer pa po njegovih besedah ni šlo za vozilo s prednostjo, saj mora voznik v tem primeru to dati jasno vedeti ostalim udeležencem v prometu. Poleg tega je bil na omenjenem odseku po njegovi oceni promet kar gost. Kapun je še poudaril, da se "moramo cestnoprometnih predpisov držati vsi". Tudi voznik službenega vozila policije se mora po njegovem držati omejitve hitrosti, če nima upravičenega razloga, da vozi hitreje.

Ministrstvo: Katarina Kresal ni sama vozila avtomobila

Iz ministrstva za notranje zadeve so v zvezi z dogodkom sporočili, da ministrica sama ne vozi avtomobila, pač pa za njene prevoze in varnost skrbijo varnostniki Urada za varnost in zaščito pri Generalni policijski upravi. Tudi avtomobil je last policije, navajajo na ministrstvu.

Ob tem poudarjajo, da ministrica nima zasebnih varnostnikov in da avtomobil ni imel vklopljenih modrih luči. "Ministrica obžaluje, da njen voznik ni upošteval cestno-prometnih predpisov, ob tem pa poudarja, da njeni varnostniki sicer svoje delo opravljajo profesionalno in korektno," so še zapisali.

Predstavnik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Bojan Žlender pa je v zvezi s tem ob robu novinarske konference o najpogostejših kršitvah na avtocestah dejal, da sicer ne ve, kakšna je bil položaj in ali je bil razlog upravičen. Meni pa, da se mora vsaka javna osebnost zavedati, da je na očeh javnosti in pri tem upoštevati, da imajo njena ravnanja drugačno težo.

Časnik Žurnal24 je sicer danes poročal, da so policisti avtomobil, v katerem je bila ministrica Kresalova lovili 30 kilometrov in mu v tem času namerili povprečno hitrost prek 200 kilometrov na uro.