V dokumentaciji, ki je bila Janši predstavljena na zaslišanju minuli teden, namreč črka J po njegovih besedah ne nastopa. "V štabnem dokumentu smo tako Drnovšek, Rop, Cekuta in drugi omenjeni s polnimi imeni in priimki," je povedal Janša. Edina kratica, ki se pojavlja, je po njegovih besedah WW.

"Verjetno si je Berglund črko J izmislil zato, da bi zakril vir oziroma dejstvo, da je videl štabni dokument," sklepa Janša. Kot je še dejal, ga je iz Slovenije prvi verjetno videl predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos, mogoče tudi takratni poslanec SD Milan M. Cvikl in "od tod so po moje šle informacije, seveda ustrezno napihnjene in aranžirane, do Berglunda".

Prav na podlagi štabnega dokumenta je po Janševem mnenju Berglund spletel zgodbo v oddaji. Poleg tega je za vir uporabil tudi zabeležko s sestanka v Ljubljani med Patrio, Rotisom in drugimi. Tudi to zabeležko so Janši na zaslišanju pokazali kriminalisti.

Po njegovih besedah gre za rokopisni zapis na eni strani enega od vodilnih v Patrii z nekega sestanka leta 2005 ali 2006 v Ljubljani, na katerem naj bi bili poleg te osebe še direktor Rotisa Ivan Črnkovič, direktor HSE Jože Zagožen in brigadir Tone Krkovič. Kot je zatrdil Janša, za ta sestanek ni vedel oz. je zanj prvič slišal lani, ko "se je o tem pisalo po časopisih".

O možnosti, da se je pri poslu s patriami kdo okoristil, je Janša poudaril, da se patrie tudi po volitvah še naprej kupujejo in plačujejo, "čeprav so sedanji vladajoči obljubljali, da bodo prekinili pogodbo". Preiskovalci po njegovih besedah trdijo, da so bila določena sredstva na račun tega posla nakazana Riedlu, Wolfu in Cekuti. "Nihče med njimi nima nikakršne zveze ne z mano in ne s SDS," je zatrdil. Za Cekuto pa ne verjame, "da mu je Patria nakazala nekaj sto tisoč evrov za njegove umetniške zasluge".

Janša za Björkquista domneva, da je aktivni akter političnega ozadja. "Slovenskim novinarjem izjav ne daje, saj bi mu lahko postavili kako dodatno vprašanje," je dejal Janša. Kot je pojasnil, preiskovalec raje komentira za hrvaške ali finske medije, kjer "naloži, kar hoče". "Seveda potem nekateri slovenski mediji insinuacije takoj ponatisnejo in želeni učinek je dosežen," je še dejal Janša.

Glavni finski preiskovalec v zadevi Patria Kaj Erik Björkquist je o Janševih domnevah o kriminalistovem političnem ozadju za STA dejal, da tega ne komentira. "Da imam politično ozadje? Ne ne, ne komentiram," je dejal. Tudi vprašanja, zakaj je po Janševem zaslišanju dajal izjave za hrvaške, ne pa tudi za slovenske medije, Björkquist ni želel komentirati.

Zanikal je, da bi se kdaj srečal s nekdanjim poslancem SD Milanom M. Cviklom, potrdil pa, da sta se sestala s predsednikom protikorupcijske komisije Dragom Kosom. "Seveda sva se srečala z Dragom Kosom. To je predsednik vaše protikorupcijske komisije - torej je precej normalno, da sem se srečal z vodjo vaše protikorupcijske komisije. Je v tem kaj političnega," sprašuje Björkquist.

Kot je še dejal, se je z njim srečal pred časom, v času preiskave zadeve Patria. "Ni pa moj osebni prijatelj ali kaj takšnega," je zatrdil. Omenil je tudi Kosovo vlogo v komisiji OECD, kjer je predstavnik Slovenije za boj proti korupciji. V tem, da sta se srečala, finski preiskovalec ne vidi nič slabega.

O nadaljnjih korakih v preiskavi je Björkquist za STA povedal, da sledijo planu preiskave in da se predkazenski postopek nadaljuje. Zavrnil je nekatere medijske zapise, da naj bi bili preiskovalci na Tajskem. Na vprašanje, ali bodo posamezniki iz Slovenije zaslišani znova in kateri to bodo, pa je odvrnil, da tega ne ve in da danes nima načrtov o tem.