Zanimiv pa je del pogovora, ki ga je imel zdaj že nekdanji direktor finske Patrie Jorma Wiitakorpi z novinarjem finskega časopisa v švedščini Huvudstabladet 9. avgusta letos. Tako je na ugotovitev: »Finska policija je zasegla dokumente zaposlenih v Patrii in hrvaških predstavnikov, piše Novi list,« odvrnil: »To ne drži. Posla v Sloveniji in na Hrvaškem se precej razlikujeta in ju ni mogoče primerjati. Na Hrvaškem je transparentnost popolna, nikogar ni mogoče podkupiti.« Nekdanji direktor finske Patrie Jorma Wiitakorpi, ki je bil s položaja odstopljen sredi avgusta letos in je na Finskem tudi sam med osumljenimi v podkupovalni aferi Patria - Slovenija, je že 9. avgusta letos, ko je bil še na položaju, dal intervju za finski časopis v švedščini Huvudstabladet. Objavljamo zanimivo podrobnost iz pogovora.

Huvudstabladet: "Finska policija je zasegla dokumente zaposlenih v Patrii in hrvaških predstavnikov, piše Novi list."

Wiitakorpi: "To ne drži. Posla v Sloveniji in na Hrvaškem se precej razlikujeta in ju ni mogoče primerjati. Na Hrvaškem je transparentnost popolna, nikogar ni mogoče podkupiti."

Zdaj pa poglejmo še, kaj je Wiitakorpi povedal za oddajo MOT finske nacionalne televizije YLE, ki je bila predvajana 1. septembra letos.

MOT: "Ste izplačevali podkupnine?"

Wiitakorpi: "Glede na meni znane informacije je naša organizacija sledila ustaljenim praksam v državi."

MOT: "Ali bi moral biti izvršni direktor seznanjen s plačevanjem podkupnin?"

Wiitakorpi: "Kot sem dejal, glede na meni znane informacije so naši ljudje delovali v skladu z direktivami Patrie in omenjeno državo."

Wiitakorpi torej v časopisu Huvudstabladet jasno potegne ločnico med Slovenijo in Hrvaško in pri tem pove, da na Hrvaškem ni mogoče nikogar podkupiti. Na drugi strani pa za MOT pove, da je Patria v Sloveniji sledila ustaljenim poslovnim praksam.

Kot je znano, je finski novinar Magnus Berglund, ki je pripravil oddajo Resnica o Patriji, zatrdil, da obstajajo dokumenti Patrie, v katerih so zapisana imena oziroma inicialke ljudi, ki jih je treba v Sloveniji podkupiti.

Berglund: "V Patriinih notranjih dokumentih je omenjena oseba s psevdonimom 'J'. Slednji je eden izmed tistih, ki je moral dobiti podkupnino, če je Patria želela prodati AMV-je Sloveniji."

V nadaljevanju Berglund neposredno zatrdi, da se pod črko "J" skriva slovenski premier Janez Janša. Kot je znano, je Janša vse tovrstne obtožbe zanikal. Toda v torek je v parlamentu sam priznal, da je finska policija na Finskem pri Patrii zasegla papirje s kraticami.

Janša: "Po informacijah, ki smo jih v zadnjih dneh pridobili iz Finske iz različnih virov, je finska policija v državnem podjetju Patria zasegla veliko dokumentacije, tudi raznoraznih zapiskov ljudi, med njimi tudi tistih, ki so bili predstavniki za Slovenijo, v katerih so delali analizo trga in v katerih so špekulirali z različnimi možnimi pristopi, kako pridobiti ta posel. V teh zapiskih in papirjih je ogromno kratic, verjetno tudi črka 'J' kje."

Janša je torej v državnem zboru sam potrdil navedbe finskega novinarja o dokumentih Patrie, v katerih so kratice imen. In te dokumente je zasegla finska policija. Domnevamo lahko, da tudi televizija YLE razpolaga s temi dokumenti, zato vztrajno zavrača zahteve slovenske vlade po popravku oddaje.

Obstoj Patriinih dokumentov s kraticami torej ni več vprašanje. Odprto pa ostaja vprašanje, kaj pomeni kakšna kratica na seznamu in ali je bila osebam pod temi kraticami obljubljena ali izročena podkupnina. Na tej točki so finski preiskovalci želeli pomoč slovenske policije. Po nam dostopnih podatkih pa so sami že pridobili podatke o tem, kako se je globalno gibal denar, ki ga je Patria najprej nakazala Wolfgangu Riedlu. Imajo tudi podatke o osebah in zneskih gotovinskih dvigov.